Ted Bundy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ted Bundy
Ted Bundy headshot.jpg
FødtTheodore Robert Cowell
24. november 1946[1][2][3]Rediger på Wikidata
BurlingtonRediger på Wikidata
Død24. januar 1989[1][2][3]Rediger på Wikidata (42 år)
Florida State PrisonRediger på Wikidata
Gravlagt KaskadefjelleneRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Washington, University of Puget Sound, University of UtahRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Psykolog, seriemorderRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Ted Bundy (født 24. november 1946 i Burlington i Vermont i USA, henrettet 24. januar 1989 i Florida State Prison i Bradford County i Florida) var en amerikansk seriemorder som herjet i stater over hele USA mellom 1974 og 1978. Han ble arrestert i 1978 og tilsto til sammen over 30 drap. Antallet han drepte er noe usikkert, anslagene varierer fra 28 til over 30 personer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født som Theodore Robert Cowell på Elizabeth Lund Home for ugifte mødre i Burlington i Vermont. Hans mor het Eleanor Louise Cowell, identiteten til hans far er ukjent. Moren hans hevdet senere at hun hadde blitt forført av en krigsveteran ved navn «Jack Worthington». Hennes familie trodde imidlertid ikke noe på denne historien og uttrykte mistanke om at hennes voldelige, misbrukende far, Samuel Cowell, skal ha voldtatt sin egen datter og at hun ble gravid som følge av dette. Uansett hva sannheten var om Bundys foreldre så førte Bundy opp sine besteforeldre på morssiden, Samuel og Eleanor Cowell, som foreldrene til hennes sønn. Dette var for å unngå sosiale stigma fra samfunnet. Bundy vokste opp med å tro at hans mor var hans eldre søster.

Louise Bundy hadde flere barn, så den unge Ted Bundy tilbrakte mye av sin barndom som barnevakt for sine yngre søsken. Bundy forble sjenert og innadvendt gjennom alle sine skoleår. Som tenåring, brukte Bundy mye tid på å gå gjennom biblioteker på jakt etter detektivmagasiner og bøker om kriminalitet, med fokus på kilder som beskrev seksuell vold og inneholdt bilder av døde kropper og voldelig seksualitet.

Før han forlot high school, ble Bundy en tvangsmessig tyv som stjal i butikker. For å finansiere sin kjærlighet til skikjøring stjal Bundy ski og utstyr, og han forfalsket sine egne ski-heiskort. I 1965 ble Bundy uteksaminert fra Woodrow Wilson High School.

Etter å ha mottatt stipend ved University of Puget Sound (UPS), begynte Bundy å ta kurs i psykologi og orientalske studier. Etter to semestre ved UPS, bestemte han seg for å bli overført til Seattles University of Washington (UW). Mens han studerte der jobbet han i dagligvarebutikker, samt at han hadde forskjellige andre strøjobber. På denne tiden klarte ikke Bundy å holde på en jobb lengre enn noen få måneder av gangen, og selv om han aldri ble tatt i å stjele, ble mistanke om det rettet mot ham av enkelte av hans arbeidsgivere. Som ledd i sine psykologistudier, jobbet han senere som frivillig på natt-skift på Seattle Suicide's Hot Line, et krisesenter for selvmord. Ted Bundy var ikke som andre seriemordere. Han hadde utseendet med seg, sjarmerte omgivelsene og han fikk stipender for å studere ved en rekke universiteter i USA.

Bundy ble uteksaminert fra University of Washington med en grad i psykologi i 1972. Kort tid etter meldte han seg inn i det republikanske partiet for delstaten Washington, og han utviklet et nært forhold til daværende guvernør Daniel J. Evans. Hvor og når Bundy begynte å drepe kvinner er fremdeles ikke fastslått.

Da han satt i varetekt nektet Bundy å gi noen som helst detaljer om når og hvor han begikk sitt aller første drap, men han erkjente å ha begått over tretti drap rett før han ble henrettet. Bundy ble henrettet i den elektriske stol i staten Florida i 1989. Men det som er sikkert er at mellom 1974 og 1978 herjet han i flere stater over hele USA. Han ble arrestert i 1978 og tilsto først 28 drap. Enkelte etterforskere mener han har så mange som 36 drap på samvittigheten. Bundy ble henrettet 24. januar 1989.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Ted-Bundy, besøkt 9. oktober 2017
 2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person ID bundyt
 3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 3089, besøkt 9. oktober 2017

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Ted Bundy - The Killer Next Door av Steven Winn og David Merrill
 • Defending The Devil - My story as Ted Bundy's last lawyer av Polly Nelson
 • The Riverman - Ted Bundy and I hunt for The Green River Killer av Robert 'Bob' Keppel
 • The Only Living Witness - True Account of Homocidal Insanity av Stephen Michaud og Hugh Aynesworth
 • The Stranger Beside Me av Ann Rule
 • Ted Bundy - Conversations With a Killer av Stephen Michaud och Hugh Aynesworth
 • The Phantom Prince - My Life With Ted Bundy av Elizabeth Kendall
 • The Deliberate Stranger - Profile of a Psychopath, The Ted Bundy Case Study av Richard W. Larson
 • The Stranger Returns av Michael R. Perry

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]