Milton Keynes Dons FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Milton Keynes Dons
Milton Keynes Dons Football Club
Milton Keynes Dons
Stiftet 2004
Kallenavn The Dons
Hjemmebane Stadium:mk
Kapasitet 30 500
Liga The Championship
Annet Nr. 2 i League One
i 2014-15 sesongen
Administrasjon
Styreleder Peter Winkelman
Hovedtrener Karl Robinson
Kit left arm redlower.png Kit body thinredsidesredshoulders.png Kit right arm redlower.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm whitesmalllower.png Kit body whitesidesshoulders.png Kit right arm whitesmalllower.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Milton Keynes Dons Football Club (vanligvis forkortet til MK Dons) er en engelsk fotballklubb som spiller i The Championship. «The Dons», som er kallenavnet til Milton Keynes Dons, spiller hjemmekampene sine på Stadium:mk i Milton Keynes. Byen Milton Keynes ligger i den engelske regionen Sørøst-England, omtrent ni mil nord for London.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Stedet Milton Keynes ble etablert i 1967, men hadde ingen fotballklubb som klarte å rykke opp i de fire øverste divisjonene. Det ble foreslått at en klubb i The Football League, blant annet Charlton Athletic og Luton Town skulle flytte til byen uten av det ble noe av det. Et annet lag som vurderte å flytte var Wimbledon.

Wimbledon ble grunnlagt i sør-London i 1889 og fikk kallenavnet "The Dons". De ble valgt inn i ligasystemet i 1977 og rykket helt opp til øverste divisjon på kort tid. Deres hjemmebane var Plough Lane, stadion som var lite modernisert siden de startet i ligaen. Allerede i 1979 tok daværende eier, Ron Noades opp problemet med stadion og vurderte å flytte til Milton Keynes, men valgte å bli værende siden de antagelig ikke ville få flere tilskuere ved å flytte.

I 1991 kom Taylor-rapporten og Wimbledon forlot Plough Lane for å dele banen Selhurst Park med Crystal Palace som lå cirka 10km unna. Daværende Wimbledon-eier, Sam Hamman, sa at klubben ville bygge en ny stadion i sør-London i stedet for å pusse opp Plough Lane. Dette var ikke lett å finne og i 1996 vurderte Hamman å flytte klubben til Dublin. Han solgte klubben til Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten i 1997[1] og solgte Plough Lane til "Safeway Supermarkets".

I 2000 ble det foreslått å bygge et større kjøpesenter inkludert et fotballstadion i Milton Keynes. Konsortiet ledet av Peter Winkelman forespurte Luton, Wimbledon, Crystal Palace, Barnet og Queens Park Rangers om å flytte dit[2]. Alle disse klubbene spilte på eldre og mindre stadioner i London eller stor-London. 2. august 2001 annonserte klubbformann Charles Koppel at klubben ville flytte til Milton Keynes. Fotballigaen avviste søknaden, men Wimbledon anket til Fotballforbundet. Dette oppnevnte en tre-manns uavhengig komité. 28. mai 2002 ble det klart med to mot én stemmer at klubben kunne flytte[3]. Supporterne til Wimbledon var ikke fornøyde med å flytte 110 km og startet opp fotballklubben AFC Wimbledon[1].

Det nye stadion var ikke klart og klubben måtte spille på Selhurst Park i 2002-03 sesongen og ble satt under administrasjon i juni 2003. Klubben ble truet med å bli oppløst og Peter Winkelman kjøpte klubben av nordmennene. Han fikk tak i nok penger til å sikre klubbens eksistens og fikk tillatelse til å spille kamper på National Hockey Stadium i Milton Keynes. De spilte sin første kamp der i september 2003. Sommeren 2004 kjøpte Winkelmans selskap "Inter MK Group" klubben og annonserte det nye navnet, Milton Keynes Dons Football Club[4] samt ny logo og farger på draktene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubbens første offisielle sesong som MK Dons var i 2004-05. Manager var Stuart Murdoch som hadde trent laget siden 2002. Laget spilte i League One etter at de kom på siste plass i Championship sesongen før. Deres første kamp var hjemme mot Barnsley og endte 1-1. Murdoch fikk sparken etter en halv sesong og ble erstattet av Danny Wilson. De unngikk nedrykk siden Wrexham ble trukket 10 poeng på grunn av økonomiske problemer. Sesongen etter gikk det dårligere og laget rykket ned til League Two og Wilson fikk sparken.

Martin Allen overtok som manager før 2006-07 sesongen og klarte fjerde plass i serien, men laget tapte play-off semifinalene mot Shrewsbury Town. Allen gikk sommeren 2007 videre til Leicester City.

Paul Ince ble ny manager og vant Football League Trophy ved å slå Grimsby Town 2-0 i finalen i 2008. Dette var klubbens første trofé. Laget vant også League Two og rykket opp til League One. Sommeren 2008 gikk Ince videre til Blackburn Rovers og Roberto Di Matteo overtok. I 2008-09 endte klubben bare to poeng unna direkte opprykk og endte i Play-off hvor de tapte finalen mot Scunthorpe United på straffespark. Di Matteo gikk videre til West Bromwich Albion i juni 2009 og Ince overtok igjen etter å ha fått sparken i Blackburn Rovers. Ince varte ikke lenge og trakk seg som manager i april 2010, men ble i klubben ut sesongen. Laget endte på en skuffende tolvte plass i serien i 2009-10

10. mai ble Karl Robinson ansatt som manager med John Gorman som assistent. Robinson var 29 år og dermed den yngste manageren i The Football League. Laget kom på femte plass i serien i 2010-11 sesongen, men tapte nok en gang semifinalene i Play-off, denne gangen mot Peterborough United (3-4 sammenlagt). 2011-12 sesongen endte identisk med femte plass i serien og tap i Play-off semifinalene, denne gangen mot Huddersfield (2-3 sammenlagt).

I 2012-13 sesongen kom MK Dons helt til femte runde i FA-cupen hvor de møtte AFC Wimbledon for første gang[5] og slo dem 2-1. Laget kom på åttende plass i serien. Neste sesong kom laget på en skuffende tiende plass, men 2014-15 sesongen ble en stor suksess. MK Dons slo Manchester United 4-0 i andre runde i Liga-cupen foran et utsolgt stadion og senere i sesongen vant de 6-0 over Colchester United og 7-0 over Oldham Athletic, noe som er deres største seier. I siste serierunde vant de 5-1 og sikret de seg opprykk til Championship da de gikk forbi Preston North End som lå på andre plass (de tapte 0-1). Dermed er MK Dons klare for Championship for første gang i klubbens historie.

Spillertropp[rediger | rediger kilde]

Per 11. november 2015

Nr Land Navn Posisjon Forrige Klubb
1 England David Martin Keeper Liverpool
22 USA Cody Cropper Keeper Southampton
29 England Charlie Burns Keeper Egen Stall
4 England Matthew Upson Forsvar Leicester City
6 England Antony Kay Forsvar Huddersfield
5 England Kyle McFadzean Forsvar Crawley Town
? England Harry Hickford Forsvar Egen Stall
3 England Dean Lewington Forsvar Egen Stall
16 Wales Joe Walsh Forsvar Crawley Town
2 Nord-Irland Lee Hodson Forsvar Watford
12 England Jordan Spence Forsvar West Ham
39 Uruguay Diego Poyet Midtbane West Ham (Lån)
8 Irland Darren Potter Midtbane Sheffield Wednesday
7 England Carl Baker Midtbane Coventry City
18 Spania Sergio Aguza Midtbane Real Madrid
15 England Mark Randall Midtbane Ascoli
10 Nord-Irland Ben Reeves Midtbane Southampton
23 Peru Cristian Benavente Midtbane Real Madrid
31 England Josh Murphy Midtbane Norwich (Lån)
9 England Dean Bowditch Midtbane Yeovil Town
38 England Rob Hall Midtbane Bolton (Lån)
14 Irland Samir Carruthers Midtbane Aston Villa
17 England Daniel Powell Angrep Egen Stall
? England Tom Hitchcock Angrep QPR
28 Guyana Nicky Maynard Angrep Cardiff City
11 Wales Simon Church Angrep Charlton Athletic
13 England Sam Gallagher Angrep Southampton (Lån)
21 England Dale Jennings Angrep Barnsley FC

Kilde: Lagoppstilling på klubbens hjemmeside

Annet[rediger | rediger kilde]

Klubben var de første årene den eneste i England hvis supporterklubb ikke får lov til å bli med i Football Supporters' Federation, som også oppfordret til boikott av kampene deres. Grunnen var at klubben fortsatt regnet Wimbledons meritter som sine. Dette ble omgjort i 2007 da klubben etterkom kravene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Rykket opp med roten - http://www.klassekampen.no/ Lest 6. juli 2015
  2. ^ Relocaton relocation WSC.co.uk Lest 6. juli 2015
  3. ^ Giganttap i Wimbledon dn.no lest 6. juli 2015
  4. ^ Wimbledon to change name bbc.co.uk Lest 6. juli 2015
  5. ^ http://www.aftenposten.no/100Sport/fotball/england/-210066_1.snd

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Milton Keynes Dons FC – bilder, video eller lyd