Hopp til innhold

Wimbledon FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om fotballklubben kjent som Wimbledon FC mellom 1889 og 2003. For mer informasjon om de to klubbene som begge regner seg selv som fortsettelse av klubben, se Milton Keynes Dons FC og AFC Wimbledon.


Wimbledon Football Club er en tidligere engelsk fotballklubb. Klubben ble stiftet i 1889, og i størstedelen av klubbens eksistens var den lokalisert i bydelen Merton i Sørøst-London. I 2003 flyttet Wimbledon til Milton Keynes, og året etter byttet den navn til Milton Keynes Dons.

Juridisk sett er MK Dons og Wimbledon én og samme klubb, men ettersom klubben har skiftet navn, logo og draktfarger etter flyttingen, samt at de aller fleste av klubbens opprinnelige tilhengere har kuttet sine bånd til klubben, mener mange at Wimbledon og MK Dons de facto er to forskjellige klubber, og at MK Dons bare har overtatt Wimbledons plass i ligasystemet.

Etter at flyttevedtaket ble offentliggjort i 2002, valgte flertallet av Wimbledons tilhengere å boikotte klubben. En gruppe supportere valgte samme år å starte en ny klubb i Wimbledons tradisjonelle nedslagsfelt. Denne klubben fikk navnet AFC Wimbledon og startet på niende nivå i den engelske ligapyramiden. Både MK Dons og AFC Wimbledon regner seg som fortsettelsen av Wimbledon FC og gjør krav på klubbens historie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wimbledon FC ble stiftet i 1889 og spilte utenfor ligaen fram til 1977, da klubben ble innvilget medlemskap i The Football League. Allerede ni år senere spilte klubben på øverste nivå, og Wimbledon – også kjent som «The Crazy Gang» – ble et bevis på at det fortsatt var mulig for småklubber å nå toppen av divisjonssystemet. Mot alle odds klarte også Wimbledon å holde seg i toppdivisjonen de neste 14 årene. Det store høydepunktet kom i 1988, da Wimbledon gikk til topps i FA-cupen etter å ha vunnet 1-0 over Liverpool i finalen på Wembley.

Imidlertid skapte den raske stigningen også problemer for Wimbledon. Det ble tidlig klart at klubbens hjemmearena Plough Lane ikke holdt Premier League-standard, og i mangel av tilfredsstillende anlegg i sitt nærområde flyttet klubben til Selhurst Park i bydelen Croydon i 1991. Selhurst Park eies av Crystal Palace FC, og frem til flyttingen tolv år senere hadde ikke Wimbledon egen hjemmearena. Dette, kombinert med relativt lave tilskuertall, førte til økonomiske problemer.

I 1999 ble Wimbledon kjøpt av nordmennene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, som ansatte Egil «Drillo» Olsen som ny manager. Dette ble starten på klubbens nedtur. Wimbledon rykket ned fra Premier League våren 2000, og kombinasjonen av lavere tilskuertall og TV-inntekter i divisjonen under økte klubbens økonomiske problemer. I mai 2002 ble det offentliggjort at klubben ville flytte til Milton Keynes – angivelig fordi det ikke eksisterte tilfredsstillende stadionanlegg i Sørøst-London.

Denne flyttingen var meget kontroversiell. Å flytte et lag til en annen by var uhørt i engelsk fotball, og da vedtaket om flytting ble offentliggjort førte det til store protester og boikott fra klubbens tilhengere. Mange bortesupportere holdt seg også borte fra kampene i sympati med Wimbledon-tilhengerne, og tilskuertallene i 2002/03-sesongen ble de laveste noensinne på dette nivået. I enkelte kamper dukket det opp mindre enn 2000 tilskuere – de fleste av dem bortefans.

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Kjente norske spillere[rediger | rediger kilde]

Tidligere managere[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]