Mikhail Lomonosov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mikhail Lomonosov
M.V. Lomonosov by L.Miropolskiy after G.C.Prenner (1787, RAN).jpg
Født 8. november 1711
Guvernementet Arkhangelsk, Arkhangelsk
Død 4. april 1765
St. Petersburg
Utdannet ved Statsuniversitetet i St. Petersburg, Philipps-Universität Marburg, Slavic Greek Latin Academy, Statsuniversitetet i St. Petersburg, Kyiv-Mohyla-akademiet
Doktorgradsveileder Johann Friedrich Henckel
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Russland
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Det russiske vitenskapsakademi, Vitenskapsakademiet i St. Petersburg

Mikhail Vasiljevitsj Lomonosov (russisk Михаил Васильевич Ломоносов, født 8. novemberjul./ 19. november 1711greg. i Misjaninskaja, nå Lomonosovo, ved Kholmogory i Arkhangelsk oblast), død 4. apriljul./ 15. april 1765greg. i St. Petersburg) var en russisk polyhistor, naturviter og forfatter som bidro sterkt til utviklingen av litteratur, pedagogikk og naturvitenskap. En av hans oppdagelser var Venus' atmosfære.

Hans kunnskapsfelt innbefattet blant annet kjemi, fysikk, mineralogi, historie, kunst, filologi og optiske instrumenter. Lomonosov var også poet, og skapte grunnlaget for det moderne russiske litterære språket.

Liv[rediger | rediger kilde]

Lomonosov tilhørte en fiskerfamilie fra det nordlige Russland, og lærte som ung navigasjon og meteorologi, men fikk også grunnleggende kunnskaper om russisk grammatikk. Han kunnskapstørst var så stor at han som ungdom forlot sin familie og gikk tusen kilometer til fots for å komme til Moskva, hvor han påbegynte et studium ved det geistlige akademiet. Fire år senere ble han sammen med noen medstudenter sendt til vitenskapsakademiet i St. Petersburg. Fra 1736 fortsatte han sitt studium i Tyskland ved Philipps-Universität i Marburg. Der studerte han filosofi, matematikk, kjemi og fysikk, spesielt under filosofen Christian Wolff. Fra 1739 til 1740 studerte han bergverksvitenskap ved Johann Friedrich Henkels laboratorium i Freiberg i Sachsen. I Freiberg beskjeftiget han seg også intensivt med litteratur. I 1740 reiste han tilbake til Marburg og giftet seg med husvertinnes datter.

I 1741 var han i St. Petersburg igjen for å skrive sin doktoravhandling. To år senere fulgte hans kone Elisabeth-Christina med deres barn etter. Fra 1745 underviste han som professor i kjemi i sitt eget undervisnings- og forskningslaboratorium, men var samtidig en svært produktiv dikter. I 1750 oppfordret tsarina Elisabeth av Russland ham, sammen med dikteren Trediakovski, til å skrive skuespill for det nye Nasjonalteateret, og stykkene hans gjorde stor lykke. 17541755 grunnla han Lomonosovuniversitetet i Moskva med hjelp fra tsarinaens yndling, I. I. Sjuvalov. I 1760 ble Lomonosov direktør for vitenskapsakademiets universitet i St. Petersburg.

Lomonosov døde i St. Petersburg, 54 år gammel.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Polnoje sobranije sochinenii (samlede verker), 10 bind, Moskva, Leningrad 1950-1959.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]