Hopp til innhold

Scutellum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En blomsterflue (Helophilus sp.). Scutellumet er det brunlige, puteformede leddet mellom brystpartiet og bakkroppen.

Scutellum kalles den bakerste ryggplaten på brystet (thorax) hos insekter. Brystet består av tre segmenter, hvor scutellum er ryggplaten på det bakerste av disse segmentene. Scutellum er normalt synlig, men kan være skjult.

Hos noen primitive insekter, for eksempel steinfluer, har alle tre bryst segmentene utviklede ryggplater, slik at vi har tre synlige scuteller. Vanligvis er det bare det midterste (kalt meso-) segmentet som har en stor ryggplate (notum), dette blir derfor kalt mesonotum.

Scutellum er vanligvis sett ovenfra formet som en trekant eller halvsirkel, med en spissen eller sirkelbuen pekende bakover. Sett fra siden er scutellum vanligvis mer eller mindre plateformet, men kan være høyt hvelvet og bære forskjellige slags utvekster (for eksempel hos tornsikader som hører til ordenen nebbmunner). Vanligvis er scutellum relativt liten, men den kan være stor og dekke mesterparten av bakkroppen som hos breitegefamilien Scutelleridae og den tropiske fluefamilien Celyphidae.

Formen, fargen, overflatestrukturen og eventuelle børster på scutellum er ofte viktige karakterer når man skal bestemme arter av insekter.

Autoritetsdata