Mesoamerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Meso-Amerika)
Hopp til: navigasjon, søk
Mesoamerika
Maissorter fra Mesoamerika

Koordinater: 16°N 93°V Mesoamerika er et kulturområde i den sørlige delen av Nord-Amerika. I Mesoamerika blomstret en lang rekke kulturer i perioden 1000 f.Kr. til den spanske erobringen som begynte i 1519. Disse kulturene avløste hverandre til dels, til dels eksisterte de side om side og påvirket hverandre.

Ennå i dag kjennes dette kulturområdet igjen i mat, husflid og annet.

Utstrekning[rediger | rediger kilde]

Mesoamerika strekker seg fra kanten av den nordmeksikanske ørkenen i nord, grovt sett ved Krepsens vendekrets, til inn i Honduras og El Salvador i sør, inkludert det meste av Mexico, hele Belize og hele Guatemala. Av og til inkluderes også kystlandet i Nicaragua i begrepet Mesoamerika. Ørkenstrøkene i Nord-Mexico er distinkt ulikt fra denne kulturen, siden de fleste som bodde her, var nomader som levde av jakt, sanking og fiske, og hører derfor ikke med til Mesoamerika.

Kulturer[rediger | rediger kilde]

En lang rekke kulturer blomstret i Mesoamerika til ulike tider:

Mesoamerika har mange fellestrekk. I ulike tidsperioder og på ulike steder dyrket man mange av de samme gudene. Menneskeofringer og rituelle ballspill var typiske kulturtrekk som fantes mange steder. Maten, spesielt vekten på dyrking av mais og bønner, er felles for hele området.

Se også[rediger | rediger kilde]