Monte Albán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Panorama over Monte Albán

Koordinater: 17°02′38″N 96°46′04″V Monte Albán er et stort arkeologisk område i den mexicanske delstaten Oaxaca.

Navnet Monte Albán er spansk for «Hvitfjell»; det zapotetiske navnet var Danipaguache, som betyr «hellig fjell». Aztekerne kalte det Ocelotepecnahuatl, eller «Oselotfjellet».

Denne hellige mesoamerikanske by er en kunstigt jevnet fjelltopp som ligger cirka 400 meter over byen Oaxaca.

Historie[rediger | rediger kilde]

Monte Albán ble oppført over en periode på 2 000 år, påbegynt omkring år 900 f. Kr. av det zapotetiske folk. Tidlig kunst påviser olmeker-påvirkning. Den mest imponerende bygningsperioden var den mesoamerikanske klassiske periode, fra omkring 550 til 1000. Omkring år 1300 ble zapotekerne fordrevet fra stedet og området i nærheten, da det ble erobret av mixteker-folket. Mixtekerne bygde videre på Monte Albán inntil spanske conquistadorer erobret området i 1521, etter det ble Monte Albán forlatt.

Ingeniøren Guillermo Dupaix undersøkte området i det tidlige 19. århundre. J. M. García gav ut en beretning om området i 1859. A. F. Bandelier besøkte området og gav ut ytterligere beskrivelser i 1890-årene. Det første omfattede arkeologiske prosjektet i området fant sted i 1902 under Leopoldo Batres' ledelse. I 1931 begynte 18 års mer omfattende utgraving under ledelse av Alfonso Caso. På tross av det omfattende arkeologiske arbeidet er mye av det store område ennå ikke blitt utgravd.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Monte Albán har mange trinnpyramider, templer, gravsteder for herskerne og baner hvor det mesoamerikanske ballspill ble spilt. Der er også frittstående uthuggede steler, samt store utskårne basrelieff-paneler i noen av bygningene. Området er en populær turistattraksjon for besøkende i Oaxaca. Det er også et lite museum der.