Otomí (språk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Otomí
Hñähnü, hñähño, hñähü, hñätho
Brukt iMexico
RegionPuebla, Veracruz, Hidalgo, Guanajuato, Querétaro, Tlaxcala, Michoacán
Antall brukereCa. 300 000 (2000)[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Otomangueansk
Otopameansk
Otomiansk
Otomí
SkriftsystemLatinsk alfabet
Offisiell status
Offisielt iNasjonalspråk i Mexico[2]
Normert avSecretaría de Educación Pública
Språkkoder
ISO 639-2oto
ISO 639-3
Glottologotom1300

Otomí (hñäñho, hñähnü, hñähü, hñätho) er et otomangueansk språk som snakkes i det sentrale Mexico av den etniske gruppa som på norsk er kjent som otomi. Otomí er også et mesoamerikansk språk ettersom det snakkes i det mesoamerikanske språkområdet og har blitt påvirka gjennom lang tid av andre språk fra samme område. Språket snakkes av rundt 300 000 mennesker, og er ifølge den meksikanske «Loven om språklige rettigheter» nasjonalspråk i Mexico sammen med spansk og 62 andre indianske språk.

Geografisk utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det snakkes varianter av otomí i mange spredte områder. De viktigste områdene for språket er Valle de Mezquital-regionen i Hidalgo og i det sørlige Querétaro, med totalt 200 000 brukere, hvorav fem til seks prosent er enspråklige. De største otomítalende befolkningene fins i Hidalgo, Estado de México, Puebla, Querétaro, og Veracruz.

Otomí er et trua språk, ettersom det er relativt få yngre brukere. Det gjelder særlig i delstatene México, Hidalgo og Tlaxcala.

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Språka som er nærmest i slekt med otomí, er mazahua og matlatzinca. Sammen med otomí utgjør de den otomianske undergruppa av den otopameanske greina av den otomangueanske språkfamilien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ INEGI (2005)
  2. ^ Ley General de Derechos Lingüísticos de los Pueblos Indígenas Arkivert 11. juni 2008 hos Wayback Machine. (PDF) (Diario Oficial de la Federación, publisert av Cámara de Diputados del H. Congreso de la Unión)