Cholula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cholula
TepanapaCholula1.JPG

Våpen

LandMexico Mexico
Postnummer72750
Retningsnummer222
Areal111,03 km²
Befolkning102 260[1] (2020)
Bef.tetthet921,01 innb./km²
Høyde o.h.2 150 meter
Nettsidecholula.gob.mx
Kart
Cholula
19°03′41″N 98°18′22″V

Kirken Nuestra Señora de remedios på toppen av pyramiden.

Cholula er en by i den meksikanske delstaten Puebla. Det fulle navnet er Cholula de Rivadavia. Byområdet er delt i to kommuner, nemlig San Andrés Cholula og San Pedro Cholula, og begge inngår i storbyområdet Puebla.

Byen befinner seg ca. 15 kilomenter vest for Puebla, i en høyde av 2135 meter over havet. Ifølge folketellinga av 2005 bor det 82 964 mennesker i San Andrés de Cholula, mens San Pedro Cholula har et innbyggertall på 35 206.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Cholula stammer fra urspråket nahuatl, som ennå snakkes i avsidesliggende områder i delstaten Puebla. Nahuatl-formen Acholōllān kan tolkes som «fluktstedet», noe som settes i sammenheng med at områdets opprinnelige innbyggere ble fordrevet av nahua-folk tidlig i byens historie. [1] Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine.

Historie[rediger | rediger kilde]

Cholula, som på nahuatl heter Acholōllān, var en viktig by i prekolumbiansk tid, og byens historie går i alle fall tilbake til 100-tallet før Kristus. Før det var Cholula en landsby gjennom flere årtusener.

I de første århundrene etter Kristus, da Mesoamerika var dominert av Teotihuacan, var Cholula et viktig sentrum. Cholula ser ut til å ha unngått det voldsomme endeliktet Teotihuacan fikk på 700-tallet. Også for toltekerne var Cholula et viktig senter, og under aztekerne ble fyrstene velsignet av prestene i Cholula som et tegn på sin herskerstatus.

Da Hernán Cortés, Mexicos erobrer, ankom Cholula i 1519, så han aztekerrikets nest største by med anslagsvis 100 000 innbyggere. I tillegg til Quetzalcoatl-templet og en rekke palasser hadde byen 365 templer.

Etter erobringen svor Hernán Cortés på å bygge like mange kirker som det hadde vært templer, noe han ikke klarte. I 1531 ble byen Puebla grunnlagt 14 kilometer øst for, og den nye byen satte snart Cholula i skyggen.

Pyramiden i Cholula[rediger | rediger kilde]

Bare en liten del av pyramiden er restaurert

Pyramiden i Cholula, som ble bygd i Teotihuacán-perioden, er verdens største pyramide i volum. Pyramiden må allerede ha vært overgrodd da spanjolene kom hit i 1519. Kirken Nuestra Señora de Remedios står på toppen av pyramiden, noe som ser ut som en provokasjon fra spansk side. Imidlertid er det mye som taler for at spanjolene faktisk ikke visste at det var snakk om en pyramide.

Cholula i dag[rediger | rediger kilde]

Cholula er i dag nærmest en forstad til Puebla, og er lokalt kjent for sitt natteliv. Sentrum av byen har et stort utvalg barer og restauranter som er populære blant studentene på Universidad de las Americas, et nærliggende universitet.

Cholula

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]