Hopp til innhold

Klaipėda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Memel»)
Klaipėda
Memel

Flagg

Våpen

LandLitauens flagg Litauen
FylkeKlaipėda fylke
LandskapSamogitia
Grunnlagt1252 (Julian)
Adm. senterKlaipėda
PostnummerLT-91001
Retningsnummer846
Areal98 km²
Befolkning158 420[1] (2023)
Bef.tetthet1 616,53 innb./km²
Høyde o.h.21 meter
Nettsidewww.klaipeda.lt
Posisjonskart
Klaipėda ligger i Litauen
Klaipėda
Klaipėda
Klaipėda (Litauen)
Kart
Klaipėda
55°42′45″N 21°08′06″Ø

Klaipėda (tysk Memel eller Memelburg, samogitisk Klaipieda) er Litauens eneste havneby, den ligger ved Østersjøen ved munningen av Nemunas-elven. Byen var tidligere tysk. Dagens Klaipėda er en viktig fergehavn med forbindelser til Sverige, Danmark og Tyskland. Utenfor byen ligger det to populære badebyer Nida og Palanga.

I Klaipėda finner man flere bindingsverkhus, slik som i Tyskland, Danmark og England.

Det var baltiske stammer som først bodde i området, og balterne anla en borg ved navn Klaipėda der tidlig på 1200-tallet. Men den lå slik til at den lå i veien for en sammenhengende forbindelse mellom Den tyske ordens områder i sør og Sverdbrødrenes i nord. Dette var katolske ridderordener som i Baltikum hadde til formål å kristne de baltiske folkene. Dermed gikk Den tyske orden til angrep og erobret den i 1252.

Byen ble grunnlagt i 1252

Samme år ble selve byen grunnlagt, av denne tyske ridderordenen, som stod for kristningen av store deler av det baltiske område på denne tiden. Den tyske orden overdro straks borg og by til den livlandske Sverdbroderordenen. I 1254 ble den hansestad, og i 1257 fikk den bystatus etter lybekker-rett. Byen ble da kalt Castrum Memele (tysk Memelburg eller Mimmelburg).

I 1348 ble borg og by del formelt overdratt til Den tyske orden.

I 1422 ble Litauen og Preussen enige om en grense som gjorde at Memelland tilfalt Øst-Preussen og gjorde Den kuriske bukten til en tysk innlandsbukt, denne grensen ble ikke endret før i 1919 og er kanskje en av Europas mest lengstlevende grenser.

Albrecht av Brandenburg-Ansbach var den første verdslige hertug av Preussen, i 1525 erklærte han landet og byen protestantisk. Dette ble begynnelsen på byens storhetstid; det var beliggenheten ved en elvemunning i nærheten av grensen til Litauen som gjorde dette mulig. Byen ble angrepet og okkupert av Sverige mellom 1629 og 1635 og den måtte bygges opp flere ganger. 75 år senere døde et stort antall innbyggere av pest.

Bindingsverkhus i sentrum av Klaipėda

Da Tyskland ble samlet i 1871 ble Memel den nordøstligste byen i det tyske riket. Etter første verdenskrig ble byen og området rundt skilt ut fra Tyskland og satt under fransk og japansk okkupasjon under Folkeforbundets administrasjon. Byen Memel var hovedsakelig tysk, mens området omkring hadde hovedsakelig litauiske innvandrere fra Samogitia og senere fra det øvrige Litauen. Den lokale dialekten skilte seg ut fra det øvrige litauiske, da den var sterkt preget av både kurlandsk, gammelprøyssisk, samogitisk og latvisk.

Klaipedaopprøret

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Klaipėdaopprøret

10. januar 1923 gikk litauiske styrker i ly av Ruhrokkupasjonen til angrep i det såkalte Klaipėdaopprøret og tok byen. På 20- og 30-tallet var den et viktig stridstema mellom Tyskland og Litauen. Seiersmaktene garanterte at tyskerne i Memelland skulle få autonomi under litauisk forvaltning, men det ble forhindret. Valgresultater viste klart tysk flertall. Da Litauen tok initiativ til forhandlinger, ble det holdt en folkeavstemning i 1938, hvor 88 % stemte for å bli en del av Tyskland og 12 % for Litauen. 22. mars 1939 reannekterte Tyskland Memelland, etter en avtale med den litauiske regjeringen, der de lovet litauerne hjelp mot Polen, som holdt den litauiske hovedstaden Vilnius okkupert.

Klaipėda havn

Andre verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Ved slutten av andre verdenskrig flyktet en stor del innbyggere fra krigshandlingene, byen ble inntatt av Den røde armé i januar 1945 og overført til den litauiske sovjetrepublikken. Mange av de gjenværende innbyggerne ble deportert til Sibir eller Tyskland vest for Oder- og Neisse-elvene. I 1947 ble bynavnet Memel strøket og Klaipėda byens offisielle navn.

Etter at Litauen ble uavhengig igjen i 1990 har det blant annet blitt opprettet en tospråklig litauisk-tysk skole i byen.

Transport i Klaipėda

[rediger | rediger kilde]

Klaipeda by lokal kollektivtransport myndighet er ansvarlig for kollektivtrafikken i Klaipėda.

Gasstankskipet FSRU «Independence» ble operativt i havnen fra høsten 2014 og åpnet da for import av naturgass fra andre land, så Litauen ikke lenger er bundet til import fra Russland.

Nermeste internasjonal flyplass er Palanga internasjonale lufthavn som ligger ca 30 km nord fra Klaipeda.

DFDS driver en fergelinje fra Klaipėda til Karlshamn i Sverige, og fra Klaipėda til Kiel i Tyskland. [2]

Basketballklubben Neptūnas Klaipėda debuterte i Euroleague i 2014.

Kjente folk fra Klaipėda/Memel

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]