Palanga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Palanga
Palanga

Våpen

Land Litauen Litauen
Fylke Klaipeda fylke
Adm. senter Palanga
Areal 79 km²
Befolkning 17 643 (2004)
Høyde 10 meter
Nettside Nettside

Palanga er en kystkommune i Litauen, beliggende nord for Klaipeda. Området er mest kjent som feriested. Offisielt har Palanga status som en bykommune, og inkluderer Šventoji, Nemirseta, Būtingė og andre bosetninger, som anses som en del av byen Palanga. Næringslivet er også i første rekke basert på turisme, i tillegg er det en oljeterminal i Būtingė.

Sted[rediger | rediger kilde]

Palanga er en ferieby, og elvene Šventoji og Rąžė (samogitisk: Ronžē) renner gjennom området og ut i Østersjøen. Rąžė var tidligere kjent som Alanga og denne ga Palanga sitt navn: Palanga som ordrett betyr på Alanga-elven. Palanga kommune strekker 24 kilometer fra Nemirseta i sør til det latviske grensen i nord. Palanga er inndelt å Nemirseta, Vanagupe, Kunigiškiai, Manciškiai, og Šventoji – fem nærliggende fiskerlandsbyer som ble slått sammen til én by. I den perioden regionen var en del av Keiserriket Tyskland under navnet Memel, var Nemirseta den nordligste landsbyen Øst-Preussen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Palanga er veimessig knyttet til Klaipeda og Šiauliai. Det er ingen jernbane til byen (den nærmeste jernbane-tilkoblingen er i Kretinga, hovedstaden i Kretinga kommune). Palanga internasjonale lufthavn er den nest største i Litauen og har rute til Moss, København, Amsterdam, Tallinn og tyske byer.

Steder av interesse[rediger | rediger kilde]

Om sommeren er byen preget av turisme. Byen inneholder et rav-museum og en større botanisk hage.

Palanga har Litauens eldste apotek, etablert på midten av 1800-tallet.

Byen er også hjem til en regional radiostasjon, FM Palanga.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]