Neringa kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Neringa
Neringa

Våpen

Land Litauen Litauen
Fylke Klaipeda fylke
Adm. senter Nida
Areal 90 km²
Befolkning 2 400 (2004)
Bef.tetthet 26,67 innb./km²
Nettside Nettside

Neringa kommune (litauisk: Neringos savivaldybė) er en kommune i det vestligste Litauen, og utgjøres av Den kuriske landtunge. Befolkningsmessig er kommunene den miste i Litauen og hele kommunen er et verdensarvsted, slik som Vega kommune er i Norge. Disse kommunene har på denne bakgrunnen inngått en samarbeidsavtale.

Kommunen het før dagens kommuneorganisering Neringa by, til tross for det ikke er noen by av en slik størrelse i kommunen. Denne navnsettingen var mer på grunn av sovjettidens formelle krav hvor slike små områder ikke passet inn.

Neringa kommune er skilt fra resten av Litauen av Den kuriske bukten, og kan bare nås ved ferge fra Klaipeda. Tettstedene i kommunen er Nida, Preila, Pervalka og Juodkrantė. Disse er hovedsakelig turiststeder, selv om sistnevnte fortsatt har en del fiskere.

Kommunen er den eneste i Litauen som ikke har navn etter administrasjonssenteret. Navnet Neringa ble skapt i sovjettiden og det stammer fra et lokal sagn hvor en jente med dette navnet var med ved skapelsen av Den kuriske landtunge.