Hopp til innhold

Neringa kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neringa
Neringos savivaldybė

Våpen

LandLitauens flagg Litauen
FylkeKlaipeda fylke
Adm. senterNida
Areal90 km²
Befolkning2 570 (2011[1])
Bef.tetthet28,56 innb./km²
Nettsidewww.neringa.lt
Posisjonskart
Neringa kommune ligger i Litauen
Neringa kommune
Neringa
Neringa kommune (Litauen)
Kart
Neringa kommune
55°33′20″N 21°07′00″Ø

Neringa kommune (litauisk: Neringos savivaldybė) er en kommune i det vestlige Litauen, og utgjør den litauiske delen av Den kuriske landtunge. Befolkningsmessig er kommunen den minste i Litauen, og hele kommunen er et verdensarvsted, slik som Vega kommune er i Norge. Disse kommunene har på denne bakgrunnen inngått en samarbeidsavtale.

Kommunen het før dagens kommuneorganisering Neringa by, til tross for det ikke er noe større byområde i kommunen. Denne navnsettingen var mer på grunn av sovjettidens formelle krav hvor slike små områder ikke passet inn.

Neringa kommune er skilt fra resten av Litauen av Den kuriske bukten, og kan bare nås ved ferge fra Klaipeda. Tettstedene i kommunen er Nida, Preila, Pervalka og Juodkrantė. Disse er hovedsakelig turiststeder, selv om sistnevnte fortsatt har en del fiskere.

Kommunen er den eneste i Litauen som ikke har navn etter administrasjonssenteret. Navnet «Neringa» ble skapt i sovjettiden og stammer fra et lokal sagn hvor en jente med dette navnet var med ved skapelsen av Den kuriske landtunge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]