Diskusjon:Klaipėda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Deportasjon[rediger kilde]

Russerne kunne vel ikke deportere Memel-tyskerne til Vest-Tyskland? Det ble jo utenfor landets grenser. Synes setningen var grei slik den var, evt. kan man kalle utsendingen «landsforvisning». jakro64 5. mar 2005 kl.19:31 (UTC)

Det jeg mente var vestligere deler enn Memel (og de østlige provinsene i det hele tatt). Setningen slik den var før, der det sto at de ble utvist "til Tyskland" kunne tolkes som POV.
Med "landsforvisning" forstår jeg noe annet enn etnisk rensning, som det var tilfelle her. Landsforvisning ville det være om du ble forvist fra Norge av norske myndigheter. Men om Sovjetunionen okkuperte landet og fordrev alle nordmenn til Danmark, ville det være etnisk rensning/deportasjon, og betegnelsen "landsforvisning" ville være upassende. Wolfram 5. mar 2005 kl.19:36 (UTC)
For det første er det ukjent for meg at tyskerne ble kastet ut av Klaipeda. Uansett vet jeg positivt at det fantes tyskere igjen i det tidligere Memelgebiet etter krigens slutt. Når vi snakker om Kønigsberg ble det noe helt annet - der ble tyskere tvunget ut på isflak og jaget helt til de måtte hoppe i havet og druknet. Hvilke referanser har du til etnisk rensing i Klaipeda? jakro64 5. mar 2005 kl.20:06 (UTC)
Dette skjedde jo i hele Øst-Preussen. At det kan ha vært enkelte igjen av forskjellige grunner endrer ikke på det at de fleste enten måtte flykte (de fleste i 1944) for å unngå å bli massakrert og gjenværende personer deportert. Wolfram 5. mar 2005 kl.20:19 (UTC)
Min bekymring gjaldt dessuten bare bruken av ordet "utvist" og "til Tyskland"; det sto ellers det samme i den tidligere versjonen [1] Wolfram 5. mar 2005 kl.20:27 (UTC)

Hvis man ikke har et ønske om å legge opp til massive misforståelser (som at russerne skulle deportert Memeltyskere inn i den kanadiske, britiske, franske eller britiske okkupasjonssonene i Tyskland = "det vestlige Tyskland") bør den siste justeringen av Wolfram gjennomtenkes. Ettersom deportasjonene fant sted innen sovjeterne definerte nye grenser for Polen og den polske vestgrensen ble de facto endret, er det kanskje greiest å skrive f.eks. "eller tvangssendt til Tyskland vest for Oder".

Det er også et annet problem med Wolframs tilnærming (eller aller mest med formuleringen på denne diskusjonssiden). Reanneksjonen i 1939 kan feilaktig fremstå som folkerettslig uproblematisk dersom argumentet "dette skjedde i hele Øst-Prøyssen" inkorporeres på et eller annet vis i selve wikiteksten. Ctande 5. mar 2005 kl.20:29 (UTC)

Reanneksjonen ble såvidt jeg vet anerkjent av Litauen, eller som det heter i tysk Wikipedia: "Litauen gab das Memelland zum 22. März 1939 auf Druck der Nationalsozialisten an Deutschland zurück, da es sich Hilfe gegen Polen versprach, welches die litauische Hauptstadt Wilna besetzt hielt." At Memelland var en del av provinsen Østpreussen var vel et faktum. "Tyskland vest for Oder" høres greit ut. Wolfram 5. mar 2005 kl.20:36 (UTC)
Vel, det var nå først etter et kraftig press fra Adolf Hitler at Litauen måtte oppgi sin eneste havneby. Alternativet hadde vært invasjon. jakro64 5. mar 2005 kl.21:30 (UTC)

Jeg har noen flere problemer: 1) Ettersom det åpenbart var slik at en stor del av memeltyskerne rett og slett var flyktet, synes det ikke så interessant å skrive at mange av de gjenværende ble deportert hit eller dit. Dersom det er slik at mange flyktet sør og vestover, er det vem rimeligere å anta at de fleste memeltyskere som evt ble deportert, ble deportert annetsteds fra. Altså at setningen kunne lyde: "Mange av memeltyskerne" (ikke "de gjenværende innbyggerne" ble ... 2) Når Jakro skriver "Uansett vet jeg positivt at det fantes tyskere igjen i det tidligere Memelgebiet etter krigens slutt..." så antar jeg at det stemmer, men det må da også komme frem. Hvem kan finne ut av dette? Kanskje det som skjedde, var a) stor "spontan" flukt 1944, b) deportasjoner øst- eller vestover fra Øst-Preussen generelt hvorav også memeltyskere inngikk (1945/46), c) de få tyskere som likevel var tilbake i Memelstripen i 1947, ble ikke deportert. Jeg vet ikke - men hvis det var slik, kunne det vært morsomt å få det med. Verken tysk eller engeklsk wiktpedia går i dybden på dette punkt. 3) Jeg ser at det hevdes at memeltyskerne som ble deportert østover, ble deportert til Sibir. Vet vi dette? Opplysningen stammer fra Profoss' førsteversjon. Men etter det innbiller meg, gikk meget av deportasjonene østover til Kasakstan. Ctande 5. mar 2005 kl.21:01 (UTC)

Min første versjon er en direkte oversettelse fra nynorsk wiki. Profoss 5. mar 2005 kl.23:40 (UTC)
Jeg sitter vel nærmest til å finne ut av dette. Skal prøve å få sjekket dette opp i Klaipeda over helga! jakro64 5. mar 2005 kl.21:25 (UTC)