Hopp til innhold

Melton Mowbray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melton Mowbray
Marknadsplassen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktMelton
Admin. grevskapLeicestershire
Seremon. grevskapLeicestershire
StatusBy (town)
PostnummerLE13
Retningsnummer01664
Befolkning25 554 (2001)
PostkodeLE13
Kart
Melton Mowbray
52°45′58″N 0°53′10″V

Melton Mowbray (ofte kalt bare Melton) er administrasjonsbyen i distriktet Melton i Leicestershire i England. Det ligger 31 km nordøst for Leicester og 32 km sørøst for Nottingham. Byen ligger langs løpet av både elvene Eye og Wreake, og har en befolkning på rundt 25 554 innbyggere.[1]

Den har blitt promotert som «den rurale mathovedstaden», og kjent for sine særegne paier med svinekjøtt, men også for meltonstoff, som først er nevnt i 1823. Det er et tettvevd ullstoff som er valket slik at det blir mykt, og ofte brukes til ytterjakker. Stoffet likner myk vadmel.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Navnet Melton kommer fra det angelsaksiske ordet Medeltone i betydningen «Middletown (mellombyen) omgitt av mindre grender».[trenger referanse] Det har derfor samme opprinnelse som stedsnavn som Milton og Middleton. Mowbray er navnet på en normannisk adelsfamilie, avledet fra Montbray i Normandie. Fra Montbray kom Geoffrey de Montbray, som ble biskop av Coutances i Frankrike, og som fulgte hertug Vilhelm av Normandie i normannernes erobring av England i 1066.[2] Den som ga navnet var imidlertid en nevø, Robert de Mowbray.[3]

St. Mary's Church fra 1200-tallet er den største sognekirken i Leicestershire.[4] Den har orgel og det holdes orgelkonserter to ganger hver måned. Blant tidligere organister i kirken finner man Malcolm Sargent.

En kjent episode fra byens historie har gitt opphav til et uttrykk. I 1837, da et jaktlag ledet av markien av Waterford feiret jaktlykken, skal den kraftig berusede markien bokstavelig talt ha malt flere bygninger i Melton Mowbray røde. Dermed ble angivelig «å male byen rød» et uttrykk for å feste skikkelig, uten at dette ikke trenger å være uttrykkets opprinnelse, og i henhold til Oxford English Dictionary stammer uttrykket fra USA fra slutten av 1800-tallet.[5]

Byens museum, Melton Carnegie Museum, har blant annet en rekke malerier med jakt- og sportsmotiver, og en tohodet kalv.

Melton Country Park er et stort turterreng med en innsjø, nær byens sentrum. I tillegg til pikniksteder, naturstier og lekeområder for barn finnes det et besøkssenter hvor det er utstilt arkeologiske funn fra området.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «About the Town of Melton Mowbray». Melton.co.uk. 2004. Arkivert fra originalen den 13. juni 2007.
  2. ^ Round, John Horace (1911): «Mowbray» i: Chisholm, Hugh: Encyclopædia Britannica 18 (11. utg.). Cambridge University Press. s. 948.
  3. ^ Plea Rolls of the Court of Common Pleas; National Archives; CP 40/555, datert 1399; sjette oppslag, den anklagede er en skomaker i «Melton Moubray».
  4. ^ Omtale på meninghetens nettsider
  5. ^ «paint, v.1». Oxford University Press. Oxford University Press. Besøkt 11. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]