Melolonthini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Melolonthini
Oldenborre
Oldenborre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Melolonthini
Samouelle, 1819
Norsk(e) navn:
Hører til: oldenborrer, skarabider,
Polyphaga,
biller
Antall arter: ca. 425, 190 i Palearktis
Habitat: i jord, gressmarker
Utbredelse: hele Jorda bortsett fra polarområdene
Delgrupper:

Melolonthini er en gruppe av biller som har larver som eter planterøtter. De hører til undergruppen oldenborrer (Melolonthinae) i den store gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (de fleste mellom 15-50 millimeter) biller med avlang kroppsform. På farge er de gjerne mer eller mindre brunlige, ofte med hvite flekker. Hodet er mer eller mindre firkantet med fint randet forkant, antennene ender i noen lange blader (lameller), disse er særlig påfallende hos hannene. Pronotum er forholdsvis flatt, uten påfallende utvekster. De fleste artene har velutviklede flygevinger og lange dekkvinger som dekker disse, men ofte ikke de ytterste leddene av bakkroppen. Undersiden er ofte helt eller delvis kledt med lange hår. Beina er nokså kraftige, leggene (tibiae) med noen tenner på yttersiden. Hos hunnene finnes det er uttrukket eggleggingsrør på bakkroppen. Larvene er C-formede (scarabaeiforme), vanligvis med tynn og delvis gjennomsiktig hud. De har kraftige kjever og korte bein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i ofte to år, og lever av røttene på mange ulike planter. Eggene legges i flere omganger i jorden. For de artene som lever i kaldt klima overvintrer larvene ved å trekke seg ned i jorden under frostlaget. Neste vår kommer de opp og eter videre eller klekker til voksne biller. De voksne billene er oftest skumrings- eller nattaktive og kommer gjerne til lys. De er planteetere, mange eter blader men det er også en del som lever av pollen.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Disse billene er ganske store og kan bli svært tallrike. Larvene eter røtter og de voksne gnager på ulike slags planter, så de kan til tider gjøre betydelig skade i jord-, skog- og hagebruk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt over hele Jorda bortsett fra polområdene. I Norge forekommer de bare i de sørligste landsdelene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]