Hopp til innhold

Kastanjeoldenborre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kastanjeoldenborre
Nomenklatur
Melolontha hippocastani
Fabricius, 1801
Populærnavn
kastanjeoldeborre[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSkarabider
UnderfamilieOldenborrer
Økologi
Habitat: mest i løvskog
Utbredelse: Europa

Kastanjeoldenborre (Melolontha hippocastani) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne billen har larver som lever på planterøtter, og flyr i varme sommerkvelder. Den kan noen ganger gjøre noe skade i hager, men er ikke regnet som et særlig alvorlig skadedyr.

En ganske stor (22-26 millimeter), rødbrun, fint hårete skarabide. Arten ligner mye på vanlig oldenborre (Melolontha melolontha), men kan skilles fra denne på at pygidiet (den forlengte bakkroppsspissen) er knappaktig utvidet bakerst. Dessuten er pronotum gjerne lysere på farge enn hos oldenborren. Hodet er omtrent så langt som bredt, overleppen (labrum) litt framskytende, innbuktet i midten. Fasettøynene er middels store og runde. Antennene er ganske ulike hos de to kjønnene: de ytre, bladatkige leddene er ganske lange hos hannen, mye kortere hos hunnen. Pronotum er rødbrunt, litt bredere enn langt, med rundede sider, litt utvidet bakerst. Scutellum er mørkt og ovalt. Dekkvingene er rødbrune, hver vinge med tre lengderibber. De dekker ikke det bakerste bakkroppsleddet, som er trukket ut til en avrundet tagg (pygidium). Hvert bakkroppsledd har et trekantet, hvitt felt på siden rett under dekkvingen. Beina er rødbrune.

Denne arten finnes helst i og ved løvskog. Larvene lever i jorden av planterøtter. De bruker tre-fire år på utviklingen. De voksne billene er aktive om skumringen i juni og kommer gjerne til lys.

Arten er ikke et så betydelig skadedyr som vanlig oldenborre, blant annet fordi den primært holder til i skog og ikke på dyrket mark. Lokalt kan den likevel gjøre noe skade i hager.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det meste av Europa nordover til det sørlige Norge.[1]

Systematisk plassering

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 7. november 2020. Besøkt 7. november 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]