Melolontha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melolontha
Oldenborre
Oldenborre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Melolontha
O.F. Müller, 1764
Norsk(e) navn:
Hører til: oldenborrer, skarabider,
Polyphaga,
biller
Antall arter: ca. 75, 6 i Europa, 2 i Norden, 1 i Norge
Habitat: i jord, gressmarker
Utbredelse: den palearktiske sone
Delgrupper:

Melolontha er en slekt av biller som har larver som eter planterøtter. De hører til undergruppen oldenborrer (Melolonthinae) i den store gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (de fleste mellom 20-30 millimeter), avlange, gulbrune eller rødbrune biller med avlang kroppsform. Hodet er mer eller mindre firkantet med fint randet forkant, antennene ender i noen lange blader (lameller), disse er særlig påfallende hos hannene. Pronotum er forholdsvis flatt, uten påfallende utvekster. Dekkvingene er forholdsvis tynne, har et par lave lengdelister, og dekker ikke de bakerste bakkroppsleddene. Undersiden er kledt med lange hår, på sidene er det tette duker av korte, hvite hår. Beina er nokså kraftige, leggene (tibiae) med noen tenner på yttersiden. Hos hunnene finnes det er uttrukket eggleggingsrør på bakkroppen. Larvene er C-formede (scarabaeiforme), vanligvis med tynn og delvis gjennomsiktig hud. De har kraftige kjever og korte bein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i ofte to år, og lever av røttene på mange ulike planter. Eggene legges i flere omganger i jorden. For de artene som lever i kaldt klima overvintrer larvene ved å trekke seg ned i jorden under frostlaget. Neste vår kommer de opp og eter videre eller klekker til voksne biller. De voksne billene er oftest skumrings- eller nattaktive og kommer gjerne til lys. De er planteetere, mange eter blader, men det er også en del som lever av pollen.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Flere av oldenborre-artene har vært regnet som alvorlige skadedyr i jord- og hagebruk, både fordi larvene gnager på røttene av mange ulike planter og, i mindre grad, fordi de voksne billene også eter på blader. Med bruk av moderne insektmidler er bestandene sterkt redusert, slik at oldenborrene i dag er blitt sjeldne i noen områder der de tidligere var at et stort problem.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i den palearktiske sone.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Kastanjeoldenborre, hann
Melolontha pectoralis
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]