Vanlig oldenborre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vanlig oldenborre
hunn
Nomenklatur
Melolontha melolontha
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
oldenborre, vanlig oldenborre
Hører til
skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Habitat: dyrket mark etc.
Utbredelse: Europa

Oldenborre eller vanlig oldenborre (Melolontha melolontha) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne billen har larver som lever på planterøtter, og flyr i varme sommerkvelder. Den kan være et alvorlig skadedyr lenger sør i Europa og finnes nord til Sør-Sverige. Kun ett eksemplar er funnet i Norge (Jessheim).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hann, legg merke til de lange antennebladene

En ganske stor (20-30 millimeter), rødbrun, fint hårete skarabide. Arten ligner mye på kastanjeoldenborre (Melolontha hippocastani), men kan skilles fra denne på at pygidiet (den forlengte bakkroppsspissen) er tilspisset bakerst uten en knappaktig utvidelse. Dessuten er pronotum gjerne mørkere på farge enn hos kastanjeoldenborren. Hodet er noe bredere enn langt, overleppen (labrum) litt framskytende, innbuktet i midten. Fasettøynene er middels store og runde. Antennene er ganske ulike hos de to kjønnene: de ytre, bladatkige leddene er ganske lange hos hannen, mye kortere hos hunnen. Pronotum er mørkbrunt til svart, litt bredere enn langt, med rundede sider, noe utvidet bakerst. Scutellum er mørkt og ovalt. Dekkvingene er rødbrune, hver vinge med tre lengderibber. De dekker ikke det bakerste bakkroppsleddet, som er trukket ut til en spiss tagg (pygidium). Hvert bakkroppsledd har et trekantet, hvitt felt på siden rett under dekkvingen. Beina er rødbrune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i jorden av planterøtter, og kan gjøre noe skade på jordbruksvekster og trær. De bruker tre-fire år på utviklingen. De voksne billene er aktive om skumringen i juni og kommer gjerne til lys.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Larver

Det er særlig larvene som gjør skade, de voksne billene spiser ganske store mengder blader fra løvtrær, men sjelden så mye at det blir alvorlige skade av det. Larvene lever i ganger 20 – 40 cm nede i jorden. I tidligere tider kunne det av og til bli svært høye mengde av oldenborrelarver som førte til store avlingstap. Mange forskjellige tiltak ble prøvd for å bli kvitt dem, inkludert bannlysing av larvene i kirkene og belønning til barn som samlet dem inn i tusenvis. I dag er oldenborren ikke lenger noe problem fordi den har blitt bekjempet med kjemiske insektmidler, den er tvertimot blitt sjelden i noen områder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det meste av Europa nordover til Sør-Sverige, men er aldri påtruffet i Norge. Den var tidligere svært vanlig, men er nå blitt forholdsvis sjelden i noen områder.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]