Marmordvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marmordvergmåler
Marmordvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia venosata
Fabricius, 1787
Norsk(e) navn: marmordvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: åpne områder, klippelandskap, strender
Utbredelse: Palearktis

Marmordvergmåler (Eupithecia venosata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere og er funnet over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 21 – 24 mm), slank, lysgrå måler. I motsetning til de fleste andre dvergmålere (Eupithecia spp.) er denne arten lett å kjenne igjen på grunn av vingenes nettmønster. Forvingen er lysgrå med fire skarpt markerte, svarte tverrstriper. Den innerste tverrstripen er enkel og halvsirkelformet buet. Den andre tverrstripen er enkel og svart nærmest fremkanten, men går lenger bak i vingen over i en dobbel, hvit tverrlinje med en markert knekk. Tverrlinje nummer tre er enkel, svart, mindre markert mot bakkanten. Tverrlinje nummer fire er i hele sin lengde kantet på utsiden med en bred, dobbel, hvit tverrlinje. I vingenes bakerste halvdel er tverrlinje nummer to til fire forbundet med 2-3 smale, svarte lengdelinjer slik at det dannes et karakteristisk rutenett. Bakvingen er gråhvit med 4-5 mer eller mindre tydelige, buede, mørkere tverrlinjer. Larven er blekt rosaaktig grå, mørkere på ryggen, med spredte, oppstående børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i frøkapsler på planter i nellikfamilien (Caryophyllaceae), særlig engsmelle (Silene vulgaris) og strandsmelle (Silene maritima). Denne arten finner man helst på litt varme, åpne lokaliteter, gjerne ved sjøen. den er vidt utbredt men sjelden tallrik. De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Nord-Afrika, hele Europa og i det nordlige Asia. I Norge er arten funnet over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]