Bertil av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Prins Bertil, 1934

Bertil av Sverige (Bertil Gustaf Oscar Carl Eugén) (født 28. februar 1912, død 5. januar 1997) var prins av Sverige og hertug av Halland.

Prins Bertil var sønn av kong Gustav VI Adolf av Sverige og hans første hustru, prinsesse Margaret av Connaught. Hans eldste bror, arveprins Gustav Adolf av Sverige, døde i 1947, og etterlot seg en ett år gammel sønn, samtidig som alle de andre arvingene til tronen hadde mistet sine rettigheter som følge av sine ekteskap. Dermed var sjansene svært store for at Bertil en dag ville bli regent.

Som følge av dette valgte prins Bertil å ikke gifte seg med walisiske Lilian Davies, ettersom dette ville ta fra ham arveretten. Uansett, hans far levde lenge nok til at Bertils nevø Karl XVI Gustav ble myndig, og den nye kongen ga Bertil tillatelse til å gifte seg med Lilian Davies. Bryllupet fant sted 7. desember 1976. Inntil kronprins Carl Philips fødsel i 1979 var prins Bertil fortsatt først i arverekken.

Da arveloven ble endret i 1980 ble arverett til tronen innskrenket til bare å gjelde etterkommerne av Karl XVI Gustav, men det ble likevel gjort en unntak for prins Bertil, slik at han fortsatt var i arverekken etter kongens barn.

Prins Bertil var en svært populær mann. Han hadde stor interesse for biler, og var også ivrig tilhenger og utøver i en rekke idretter, blant annet tennis.

Prins Bertil med sin far, daværende Kronprins Gustav (VI) Adolf og Kong Gustav V i 1943

Bertil ble i 1952 tildelt storkors av St. Olavs Orden, i 1953 med kjede.