Hopp til innhold

Indias kroneorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegnet for Indias kroneorden
Ordenstegnet for Indias kroneorden. Illustrasjon fra Maximilian Gritzner: Handbuch der Ritter- und Verdienstorden, 1893
Prinsesse Augusta av Cambridge, senere storhertuginne av Mecklenburg-Strelitz, bærer ordenstegnet for Indias kroneorden ved skulderen. Fotografi fra omkring 1900

Indias kroneorden (engelsk: The Imperial Order of the Crown of India) var en britisk-indisk orden innstiftet 1. januar 1878 av dronning Victoria av Storbritannia, som fra 1876 også var keiserinne av India. Ordenen var en dameorden og hadde én klasse. Den ble tildelt britiske og indiske fyrstelige, samt ektefeller av britiske embetsmenn i India.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Indias kroneorden er en keiserkronet, gjennombrutt medaljong bestående av innstifterens kongelige og keiserlige monogram, bokstavene «VRI», omgitt av en ring. Medaljongen er i gull og er besatt med diamanter, turkiser og perler. Kronen er dekorert med edelstener og emalje. Ordenstegnet er opphengt i en lys blå sløyfe med hvite kantstriper.

Ordenstegnet ble båret på venstre side ved skulderen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Indias kroneorden ble tildelt sparsomt. Antallet medlemmer var i 1947 ikke høyere enn 26, men kan ha kommet opp i omkring 60 ved århundreskiftet.

Ordenen ble tildelt medlemmer av den britiske kongefamilien, der prinsesser mottok ordenen etter å ha fylt atten år. Aldersregelen ble i 1947 satt til side, slik at prinsesse Margaret kunne utnevnes til medlem av ordenen. Den ble også tildelt kvinnelige medlemmer av de fremste indiske fyrstefamilier. Indias kroneorden ble videre tildelt ektefeller av visekonger, generalguvernører, guvernører og andre framtredende embetsmenn i India. Etter at India ble selvstendig i 1947 er ordenen ikke tildelt.

Forkortelsen CI benyttes etter en mottagers navn for å indikere ordensmedlemskap.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Dronning Maud ble som britisk prinsesse utnevnt til medlem av Indias kroneorden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Peter Galloway: «The Imperial Order of the Crown of India» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 838–839
Autoritetsdata