Marco Polo (Doctor Who)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
004 – Marco Polo
Den første Doktoren (William Hartnell)
Forfatter John Lucarotti
Regissør Waris Hussein (episodene 1-3, 5-7)
John Crockett (episode 4)
Manusredaktør David Whitaker
Produsent Verity Lambert
Mervyn Pinfield (associate producer)
Produksjonskode D
Sesong 1
Lengde 7 episoder à 25 minutter
Sendedato 22. februar–4. april 1964
Skuespillere
 • William Hartnell – Dr. Who
 • William Russell – Ian Chesterton
 • Jacqueline Hill – Barbara Wright
 • Carole Ann Ford – Susan Foreman
 • Mark Eden – Marco Polo
 • Derren Nesbitt – Tegana
 • Zienia Merton – Ping Cho
 • Martin Miller – Kublai Khan
 • Jimmy Gardner – Chenchu
 • Charles Wade – Malik
 • Philip Voss – Acomat
 • Paul Carson – Ling-Tau
 • Gabor Baraker – Wang-Lo
 • Tutte Lemkow – Kuiju
 • Claire Davenport – Empress
 • O. Ikeda – Yeng
 • Leslie Bates – Man at Lop
 • Michael Guest – Mongol Bandit
 • Peter Lawrence – Vizier
 • Basil Tang – Office Foreman
Kronologi
← Forrige Neste →
The Edge of Destruction The Keys of Marinus

Marco Polo er en Doctor Who-historie på syv episoder som ble vist på BBC One fra 22. februar til 4. april 1964.

Tardisen lander i Sentral-Asia i 1289 hvor Doktoren og hans følgesvenner ender opp i Marco Polos karavane som følger Silkeveien fra Pamil-platået, gjennom Gobiørkenen og over Himalaya til Beijing.

Episodenavn[rediger | rediger kilde]

 1. The Roof of the World
 2. The Singing Sands
 3. Five Hundred Eyes
 4. The Wall of Lies
 5. Rider from Shang-Tu
 6. Mighty Kublai Khan
 7. Assassin at Peking

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Tardisen lander i det snødekte landskapet i Gobiørkenen. Den har blitt skadet og kan derfor ikke produsere lys, varme eller vann. Doktoren, Ian, Barbara og Susan ser en karavane i der fjerne. Den viser seg å være ledet av Marco Polo, en italiensk handelsman og, slik som sin far og onkel, et sendebud for Kublai-khan i Kina. Han ønsker dem velkommen og introduserer flere av sine medreisende, inkludert den mongolske krigsherren Tegana, som er et sendebud fra Khan Noghai, som har vært i krig med Kublai Khan. Tegana er på vei for å be om fred. Ping-Cho er en ung jente og et annet medlem av karavanen. Hun har blitt giftet bort og er på vei for å møte sin 75 år gamle brudgom. Marco Polo er fascinert av tardisen og han vil gi den til Kublai Khan slik at han forhåpentligvis kan kjøpe seg fri fra keiserens tjeneste. Polo tar også nøkkelen fra Doktoren for å forsikre seg om at han ikke vil stikke av.

Året er 1289 og karavanen er på vei til hovedstaden Shang-Tu i Cathay (som Kina het på den tiden) hvor keiseren venter på Polo. Det er en reise som tar flere uker. Deres neste stopp er stoppestedet i Lop, hvor Tegana avslører sine virkelige hensikter ved å kjøpe gift, som han skal forgive karavanens vannforsyning med når de krysser Gobiørkenen. Hans plan blir forpurret på grunn av en sandstorm, som også gjør at Ping-Cho og Susan midlertidig roter seg bort. Han kutter opp vannsekkene og skylder på banditter. Polo insisterer på at karavanen fortsetter til neste stoppested, men vannforsyningene blir bare mindre og mindre. Tegana blir til slutt sendt ut for å finne en sagnomsust oase. Mongolene finner oasen lett, men tar ikke med noe vann tilbake. De overlever bare på grunn av at det tørre klimaet gjør at veggene i tardisen blir dekket av dugg, som de drikker.

Karavanen kommer til de neste stoppestedet i Tun-Huang hvor de får tak i mere vann. De møter også Tegana som slutter seg til karavanen igjen. Ping-Cho underholder de med historien om Ala-eddin (Aladdin) og Hashshashin. Tegana forsvinner under forestillingen og drar til hulen med de femhundre øyne, hvor han blir fortalt av de mongolske agentene Malik og Acomat at Noghai samler sammen en hær som er på vei til Karakorum. Tegana forteller Acomat, en banditt, at han skal angripe karavanen og dreper Polo og de andre. Samtalen blir delvis overhørt av Barbara, som hadde fulgt etter Tegana til hulen. Hun blir funnet og holdt fanget av Malik mens Tegana drar tilbake til karavanen, hvor han later som at han er overrasket over at hun har forsvunnet. Doktoren finner ut at hun kan være i hulen og drar dit med Susan og Ping-Cho. Polo, Ian og Tegana følger etter. Når de finner Barbara og Malik, dreper Tegana Malik slik at han ikke blir avslørt.

Etter at de har dratt tilbake til karavanen prøver Tegana å Polo til å mistenke de andre ved å fortelle ham at Susan har en usunn innflytelse på Ping-Cho og at Doktoren har laget en kopi av nøkkelen til tardisen. Barbara forteller om hvordan hun endte opp i hulen, men Tegana nekter på at han har vært der. Polo separerer Susan og Ping-Cho, noe som gjør at de mistenker Tegana enda mere. På det neste stoppestedet klarer Tegana å bevise at Doktoren har en ekstra nøkker, som han så må gi til Polo.

Karavanen kommer til Den kinesiske mur og de drar videre sørover til Lan-Chow, langs breddene på Huang He (Den gule flod). I den neste byen, Sinju, møter Tegana Acomat og sier at han skal angripe karavanen om to netter når de reiser gjennom bambusskogen. Vaktene i karavanen blir drept og Acomat gjemmer seg i jungelen, hvor han venter på Teganas signal. Ian finner liket av en av vaktene og de forbereder seg på angrep ved å varme opp bambus som så eksploderer. Bandittene tror det er våpen og rømmer. Tegana finner Acomit og dreper han for at han ikke skal bli avslørt. Som takk for de hjalp til, får Susan og Ping-Cho være sammen igjen.

Doktoren og hans følgesvenner har i mellomtiden funnet ut at Tegana er kilden til alle problemene på turen, men de klarer ikke å få Polo til å innse det. Ling-Tau, et sendebud, ankommer på hest fra Shang-Tu. Han har med seg ordrer om at de skal sette opp farten. Polo beordrer derfor at de skal ri på hest fra Cheng-Ting og at tardisen og den andre bagasjen kommer etter. Tegana har igjen en plan for det neste stoppestedet. Han møter en alliert, Kuiju, og bestikker ham til å stjele tardisen og ta den med til Karkorum, hvor Noghais hær befinner seg.

Ping-Cho vet hvor Polo har gjemt nøklene til tardisen og hun gir den ene til Susan for å hjelpe de med å rømme. De blir stoppet og Ian tar på seg skylden for å ha stjålet nøklene. Reisen nærmer seg slutten og de prøver igjen å få Polo til å gi de nøklene ved å fortelle ham sannheten om tardisen. Han deduserer at det var Ping-Cho som stjal nøkkelen, ikke Ian. Hun rømmer fra karavanen. Ian drar etter og finner henne i Cheng-Ting. Der finner han ut at Kuiju har stjålet tardisen fra den andre konvien. Etter at Ian og Ping-Cho finner banditten på veien til Karkorum, tvinger de ham til å innrømme alt, men så ankommer Tegana. Han har reist fra karavanen under påskuddet om å finne Ping-Cho. Ling-Tau og noen soldater ankommer også og dreper Kuiju. Tegana snakker seg igjen ut av det og hele følget bestemmer seg for å ri til palasset i Beijing.

Hovedkonvoien har i mellomtiden kommet fram til sommerpalasset i Shang-Tu. Når gjestene blir presentert for kanen, klarer ikke Doktoren å knele skikkelig fordi han er forslått etter rideturen. Kanen det som en ting han og Doktoren har til felles. Han bestemmer at de skal dra neste dag til Beijing og at Doktoren vil reise i hans vogn. Han er bekymret over at Tegana ikke har presentert seg og at Khan Noghai har flyttet sin hær fra Samarkand til Karkorum. Etter at de ankommer hovedstaden, spiller kanen og Doktoren backgammon. Doktoren vinner 35 elefanter, 4000 hvite hingster, 25 tigre, den hellige tannen til Buddha og handel med Burma for et år, men taper nøkkelen til tardisen. Kanen tvinger historien om den «magiske vognen» ut av Polo og han innrømmer at det var feil av ham å ta den fra Doktoren, men at han gjorde det for å kjøpe seg fri. Kanen er ikke imponert og advarer Polo at hvis han ikke gjør noe som gjør at kanen kan stole på ham igjen, blir han bannlyst fra hoffet.

Ping-Cho slipper å gifte seg fordi at hennes brudgom døde etter å ha drukket en elskovsdrikk. Hun blir interessert i Ling-Tau, som hun har fått et forhold til.

Etter at Ling-Tau og de andre ankommer palasset, blir Polo skeptisk til Tegana. Han forteller Doktoren og hans følgesvenner om det og de samarbeider om å avsløre Tegana før det er for sent, siden de nå har funnet ut at Tegana skal prøve å drepe kanen. Tegana dreper vaktene og er på vei til å drepe kanen da Doktoren og de andre stopper ham. Etter at oppdraget hans har feilet, begår Tegana selvmord. Polo gir Doktoren nøklene til tardisen og lar de rømme. Den «magiske vognen» forsvinner foran øynene på kanen og hans hoffmenn. Han tilgir Polo og lar ham dra tilbake til Venezia.

Status i dag[rediger | rediger kilde]

Dette er en av tre historier hvor ingen av opptakene har overlevd. Såkalte tele-snaps (foto som ble tatt av episodene fra en TV) av alle episodene unntatt episode 4 eksisterer og tilhører regissøren Waris Hussein. Lydsporene eksisterer også. De ble tatt opp av noen seere da historien ble vist på TV.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Lydsporene ble utgitt i ett sett på 3 CD-er i 2003, som en del av Doctor Whos 40-årsjubileum. Dette settet inneholdt også et kart over Cathay (Kina) fra den perioden historien foregår i og forklaringer vedrørende historiske unøyaktigheter. Den første CD-en inneholder også alle lydsporene i MP3-format uten fortellerstemme. William Russell var fortelleren på denne utgivelsen. Det var også inkludert PDF-filer med manus og bakgrunnsbilder av kartet.

En 30 minutter lang rekonstruksjon av historien laget av lydsporene og tele-snapsene ble utgitt på DVD i januar 2006 sammen med An Unearthly Child, The Daleks og The Edge of Destruction i boksen The Beginning.

John Lucarotti skrev også en bok basert på historien som ble utgitt av Target Books i desember 1984.

Se også[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png