The Edge of Destruction

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
003 – The Edge of Destruction
Den første Doktoren (William Hartnell)
Forfatter David Whitaker
Regissør Richard Martin (episode 1)
Frank Cox (episode 2)
Manusredaktør David Whitaker
Produsent Verity Lambert
Mervyn Pinfield (associate producer)
Produksjonskode C
Sesong 1
Lengde 1. 25 min
2. 22 min
Sendedato 8.–15. februar 1964
Skuespillere
Kronologi
← Forrige Neste →
The Daleks Marco Polo

The Edge of Destruction er en Doctor Who-historie på to episoder som ble vist på BBC One 8. og 15. februar 1964.

Handling[rediger | rediger kilde]

1. The Edge of Destruction[rediger | rediger kilde]

Episoden begynner med slutten på siste episode av The Daleks. En eksplosjon finner sted og Doktoren faller på gulvet, Ian i en stol og Susan over tardisens konsoll. Barbara kommer inn og prøver å snakke til Ian. Susan våkner opp. Hun har vondt i nakken og hun husker ikke hvem Ian er. Hun går for å hente vann og Ian våkner også opp. Han lurer på om de skal hjelpe Doktoren som ligger bevisstløs på gulvet. Susan kommer tilbake med bandasjer og blir urolig når hun ser at dørene til utsiden åpner og lukker seg. Hun besvimer igjen og Doktoren våkner. Ian bærer henne til en seng og der våkner hun og truer ham med ei saks før hun besvimer for tredje gang.

De diskuterer hva som har skjedd. Ian og Doktoren går for å sjekke feilfinneren mens Barbara tar seg av Susan som våkner opp igjen. Hun er fremdeles mistenksom overfor Ian og Barbara. Doktoren anklager dem for å ha sabotert tardisen og de merker at alle klokkene har smeltet. Han gir dem noe å drikke som de sovner av.

2. The Brink of Disaster[rediger | rediger kilde]

Ian våkner og prøver å ta kvelertak på Doktoren, men Doktoren klarer å skubbe ham bort. De krangler om hva som har skjedd og Doktoren tror nå at noe annet har skylden. Skjermen som viser ting utenfor skifter mellom flere bilder uten sammenheng. Barbara tror at dette og det som har skjedd inne i tardisen er hint som tardisen selv forsøker å kommunisere til dem. Det viser seg at knappen Doktoren trykket på for å reise tilbake fra Skaro i fremtiden til jorden i nåtiden hadde blitt sittende fast slik at tardisen fortsatte bakover i tid mot Big Bang. Siden Big Bang ville ha ødelagt tardisen, stoppet den rett før og endte opp ved dannelsen av et solsystem. Dette fenomenet var i ferd med å ødelegge den.

Doktoren reparerer knappen og materialiserer tardisen i et snødekt landskap. Susan og Barbara går ut av den og finner et digert fotspor i snøen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

I oktober 1963 hadde controller av BBC One, Donald Baverstock, bare bestilt 13 episoder av Doctor Who og det var en mulighet for at serien ikke ville vare lengre. I denne perioden var An Unearthly Child (fire episoder), The Daleks (sju episoder) og Marco Polo (sju episoder) satt opp som de tre første historiene. Dette ville ha betydd at med bare 13 episoder hadde de avsluttet Doctor Who med episode to av Marco Polo. Det ble derfor bestemt at en to episoder lang historie skulle bli satt inn i rekkefølgen mellom The Daleks og Marco Polo. Manusredaktør David Whitaker skrev The Edge of Destruction i løpet av en helg og i slutten av oktober ble denne offisielt satt opp som historie nummer tre.

På grunn av at Whitaker også var manusredaktør ble han bare kreditert som forfatter i rulleteksten og han ble ikke offisielt hyrt til å skrive denne historien før 10. februar 1964. Han brukte en ide som han tidligere hadde forkastet i juli 1963 om en historie som fokuserer på tardisen og dens passasjerer. Det var også bekymringer rundt budsjettet til Doctor Who og en slik historie var billig å produsere siden man ikke trengte å lage nye sett.

Paddy Russell var opprinnelig tiltenkt rollen som regissør, men hun var ikke tilgjengelig på de aktuelle datoene og Mervyn Pinfield ble foreslått som hennes erstatter. Richard Martin ble til slutt valgt, men han var ikke tilgjengelig for innspillingen av «The Brink of Disaster» så Frank Cox måtte ta over. Episodene ble spilt inn i Lime Grove Studios' studio D 17. og 24. januar 1964.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Musikken i The Edge of Destruction ble ikke komponert spesielt for historien. Første episode bruker fire spor fra Musique Electronique av Eric Siday og andre episode bruker deler av «The Day the Sky Fell In» av Desmond Leslie og «Musique Concrete Part II» av Buxton Orr.

Arkivstatus[rediger | rediger kilde]

Det ble laget kopier av begge episodene på 16 mm-film og disse ble solgt til blant annet ABC i Australia, CBC i Canada, Singapore, Nigeria, Thailand og Jamaica. Mastertapen for «The Edge of Destruction» ble slettet 17. august 1967 og «The Brink og Disaster» 31. januar 1969. BBC Enterprises beholdt negativene brukt til å lage 16 mm-kopiene og disse ble sendt til BBCs nye film- og videobibliotek. Biblioteket har også kopier av begge episodene dubbet til arabisk og første episode dubbet til spansk. BFI National Archive har også kopier av begge episodene.

Alternative titler[rediger | rediger kilde]

I likhet med de andre første historiene i Doctor Who så hadde heller ikke denne noen tittel utenom de på episodene. I produksjonsdokumentene er den kalt Inside the Spaceship og David Whitaker brukte også denne tittelen i all sin korrespondanse. Beyond the Sun ble brukt i BBC Enterprises' første utgave av salgskatalogen A Quick Guide to Dr. Who. Dette var en av arbeidstitlene på The Daleks og ble brukt ved en feil. Andre utgave av katalogen har ikke noen tittel på historien.

Navnene på begge episodene har også blitt brukt som navn på historien og BBC har valgt å bruke The Edge of Destruction på sine utgivelser.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

The Edge of Destruction ble utgitt på VHS i Storbritannia sammen med den usendte versjonen av første episode av An Unearthly Child i mai 2000. Oktober samme år ble den også utgitt i USA på VHS sammen med dokumentaren The Missing Years og episode tre av The Underwater Menace.

I januar 2006 ble historien utgitt på DVD i Storbritannia sammen med historiene An Unearthly Child og The Daleks i boksen The Beginning. Mars samme år ble boksen også utgitt i Australia og USA.

Nigel Robinson skrev boken basert på historien og den ble utgitt i mai 1988 av Target Books. Billigutgaven fulgte 20. oktober samme år. Omslaget ble malt av Alister Pearson og det var den 132. boken i Target Books' bokserie basert på episoder av Doctor Who.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Howe, David J, Mark Stammers, Stephen James Walker (1992). Doctor Who: The Sixties. Virgin Publishing. ISBN 1 85227 420 4. 
  • Howe, David J, Mark Stammers, Stephen James Walker (1994). Doctor Who: The Handbook: The First Doctor. Virgin Publishing. ISBN 0 426 20430 1. 
  • Pixley, Andrew (7. april 1999). «Archive: Inside The Spaceship». Doctor Who Magazine (276). 
  • Pixley, Andrew (12. mai 2004). «Do You Want To Know A Secret?». Doctor Who Magazine Special Edition (7). 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png