The Keys of Marinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
005 – The Keys of Marinus
Den første Doktoren (William Hartnell)
Forfatter Terry Nation
Regissør John Gorrie
Manusredaktør David Whitaker
Produsent Verity Lambert
Mervyn Pinfield (associate producer)
Produksjonskode E
Sesong 1
Lengde 6 episoder à 25 minutter
Sendedato 11. April–16. mai 1964
Skuespillere

Dr. Who – William Hartnell
Ian Chesterton – William Russell
Barbara Wright – Jacqueline Hill
Susan Foreman – Carole Ann Ford
Arbitan – George Coulouris
Voord / Warrior / Ice Soldier / Aydan – Martin Cort
Voord / Ice Soldier / Second Judge – Peter Stenson
Voord – Gordon Wales
Altos – Robin Phillips
Sabetha – Katharine Schofield
Voice of Morpho – Heron Carvic
Darrius – Edmund Warwick
Vasor – Francis de Wolff
Ice Soldier / Larn – Michael Allaby
Ice Soldier / First Judge / Guard – Alan James
Ice Soldier – Anthony Verner
Tarron – Henley Thomas
Senior Judge – Raf de la Torre
Kala – Fiona Walker
Eyesen – Donald Pickering
Yartek – Stephen Dartnell
Eprin – Dougie Dean

Kronologi
← Forrige Neste →
Marco Polo The Aztecs

The Keys of Marinus er en Doctor Who-historie på 6 episoder som ble vist på BBC One fra 11. april til 16. mai 1964.


Handling[rediger | rediger kilde]

1. The Sea of Death[rediger | rediger kilde]

Doktoren, Ian, Barbara og Susan ankommer en liten øy med en glasstrand som er omringet av en syresjø. Noen undervannsbåter har også ankommet øya og menn i amfibiske drakter kommer ut av dem. Etter at Doktoren og de andre har gått vekk fra tardisen, prøver en av mennene å åpne den, men klarer det ikke. De finner to av ubåtene, men ser ingen av mennene. Mens Doktoren og Ian prøver å åpne en av de, finner Barbara en til med noe på innsiden. I mellomtiden har Susan gått tilbake for å hente nye sko, og hun ser fotsporene etter mannen som prøvde å åpne tardisen. Hun går deretter tilbake til de andre mens mannen forfølger henne. Ian drar ut det som er inne i ubåten og det viser seg å være en amfibisk drakt. Mannen som brukte den er blitt etset bort av syra i sjøen fordi det var et hull i ubåten.

De finner stort tårn med mange hemmelige innganger og går tilbake for å hente Susan før de går inn. Susan har derimot allerede gått inn i tårnet og hun blir forfulgt av mannen fra tardisen. Hun detter inn gjennom en skjult dør og hyler. De andre, som i mellomtiden har gått tilbake til tårnet, hører henne og kommer etter. Inne i tårnet blir Susan overrasket over at en død mann i en amfibisk drakt nesten faller over henne og hun møter en hettekledt mann. De andre finner Susan og Ian redder den hettekledte mannen fra en annen mann i en amfibisk drakt. Alle sammen blir deretter tatt med inn i tårnet av mannen, Arbitan, som forklarer at planeten, Marinus, er i fare. Arbitan er vedlikeholder av maskinen Conscience of Marinus (Marinus' samvittighet). Maskinen ble laget for to tusen år siden, som en vokter over lov og orden på hele planeten. I 700 år hadde den uinnskrenket makt over hele planeten og eliminerte alle onde tanker. En mann kalt Yartek fant ut hvordan man kunne motstå impulsene. Han og hans tilhengere, voordene, utførte mange forbrytelser på planeten. Under et angrep fra voordene ble fem av mikrokretsløpene i maskinen tatt ut og sendt til forskjellige steder på planeten. Arbitan forklarer at maskinen har blitt oppgradert slik at den kan kontrollere voordene igjen, men den må aktiveres først. Han har en av nøklene og de fire andre kan finnes ved å reise til steder som er programmert inn i reisearmbånd, som kan teleportere personer fra sted til sted.

I mellomtiden har flere undervannsbåter med voorder kommet opp på stranden. Voordene har på seg våtdrakter som ser amfibiske ut og de prøver å komme seg inn i tårnet slik at de kan ta over maskinen. Arbitan spør Doktoren og hans følgesvenner om hjelp. Han forteller at andre har reist, inkludert hans datter, men ingen har kommet tilbake. Doktoren nekter, men Arbitan setter opp et kraftfelt rundt tardisen slik at han ikke kan dra. Han sier at han vil fjerne kraftfeltet etter at han har fått igjen alle nøklene. Doktoren og de andre går med på det og teleporterer vekk. Rett etterpå bryter voordene seg inn i tårnet og dreper Arbitan. Doktoren, Susan og Ian ankommer et nytt sted samtidig og de finner Barbaras armbånd som det er blod på.

2. The Velvet Web[rediger | rediger kilde]

Det viser seg at de har ankommet byen Morphoton hvor Barbara er i god behold. Hun sier at armbåndet kuttet henne da hun rev det av fordi det føltes som at hun falt gjennom verdensrommet da hun brukte det. De pasifistiske innbyggerne imponerer de reisende med alle luksusgodene byen har å by på. Alt er dog ikke som det ser ut til. Barbara er den første som ser sannheten etter at hun motstår en kraftig, hypnotisk lyd. Hun ser at byen er skitten og i elendig forfatning. Den er ledet av fire hjerner i store glassklokker med øyne på stilker, som kommuniserer gjennom hjerte-lunge-maskinene de er koblet til. Hjernene har brukt hypnose til å kontrollere hele byen etter at de vokste fra kroppene sine, og hele befolkningen er nå undertvunget deres vilje.

Barbara blir sperret inne og hun tar kontakt med slavejenta Sabetha. Det viser seg at hun er Arbitans datter, og hun bærer en av nøklene rundt halsen. Barbara hjelper henne med å bryte hypnosen og sammen rømmer de og ødelegger glassklokkene og instrumentene som holder hjernene i live. Innbyggerne i byen blir igjen frie. En annen slave, som heter Altos, husker at han også var sendt av Arbitan og han og Sabetha bestemmer seg for å slå følge med Doktoren og hans følgesvenner. De bestemmer seg for å dra i to separate grupper. Doktoren drar i forveien til Millennius for å finne den siste nøkkelen og de andre drar til neste sted for å finne den andre nøkkelen. Ian, Barbara, Susan, Sabetha og Altos ankommer en hylende jungel, som har en negativ effekt på telepatiske Susan.

3. The Screaming Jungle[rediger | rediger kilde]

Inne i jungelen finner de et eldgammelt og nedgrodd tempel. Mye av floraen er fiendtlig og gruppen er lettet over å finne den neste nøkkelen på en statue i tempelet. Når de tar på den, aktiveres en mekanisme som flytter på statuen. Hele tempelet viser seg å være fylt av feller. Sabetha finner ut at nøkkelen er falsk. Barbara blir fanget og forsvinner. Ian tror at hun har dratt til neste sted og sender Altos, Sabetha og Susan etter henne mens han fortsetter å lete etter nøkkelen. Etter at de har dratt finner Ian Barbara igjen. De finner en gammel og døende vitenskapsmann kalt Darrius, som Ian redder fra en slyngplante. Den gamle mannen forklarer at han er en venn av Arbitan og at nøkkelen er gjemt i D-E-3-O-2 før han dør. De begynner å lete gjennom rommet hans, mens plantene blir mer og mer aggressive. Det viser seg at D-E-3-O-2 er en kjemisk formel og at nøkkelen er gjemt i et glass med dette stoffet. De forlater stedet og reiser til neste plass samtidig som at plantene invaderer rommet.

Ian og Barbara befinner seg nå i et isdekt ødeland.

4. The Snows of Terror[rediger | rediger kilde]

De faller sammen bevisstløse på grunn av kulden og jegeren Vassor finner dem. Har de med seg til hytta si og stjeler nøkkelen. Etter at de har våknet opp forteller Vassor at en gal mann hjalp til med å bære dem til hytta. Ian er overbevist om at det er Altos og går ut igjen etter å ha gitt Vassor reisearmbåndet sitt for en pels. Ian finner Altos bundet og forlatt i snøen. Inne i hytta finner Barbara nøklene som Susan og Sabetha hadde. Hun konfronterer Vassor med det og han sier at han fant de i en hule i fjellet og ga de mat og flintstein i bytte. Barbara er overbevist om at Vassor stjal dem. I mellomtiden har Altos våknet opp og han forteller Ian at det er Vassor som har bundet ham. Han forteller videre at det er han som tvang Vassor til å dra ut for å finne Ian, Barbara, Sabetha og Susan. De finner også ut at Vassor har fylt veska som han sendte med Ian med kjøtt som ulvene lukter og de kommer nærmere og nærmere. Ian kaster fra seg veska og de skynder seg tilbake til hytta.

Inne i hytta begynner Barbara og Vassor å slåss, men Ian og Altos ankommer tidsnok til å stoppe de. De tar bilbake nøklene og tvinger Vassor til å vise de hula. Inne i hula prøver Susan og Sabetha å lage et bål, men klarer det ikke. De utforsker hulene og finner mekaniske issoldater. Ian, Barbara, Altos og Vassor ankommer hulene og finner de. De finner nøkkelen som er i en isblokk. Da de fjerner den aktiveres soldatene. Alle sammen løper tilbake til hytta hvor de tar på seg reisearmbåndene og gjør seg klar til å dra. Vassor tar Susan som gissel og forlanger at de blir for å hjelpe ham med å sloss mot is-soldatene. En av soldatene stikker ham ned bakfra og dreper ham og de drar til neste sted. Ian havner i et museum hvor en død mann ligger på gulvet og en av nøklene er i en monter. Han prøver å åpne den og blir slått ned bakfra. Han legger mordvåpenet i hånda på Ian og stjeler nøkkelen.

5. Sentence of Death[rediger | rediger kilde]

Ian har kommet til Millennius. Han blir beskyldt for å ha drept Eprin, en av Altos' venner, og for å ha stjålet nøkkelen, som Eprin også var på jakt etter. Han vil bli dømt til døden hvis han blir funnet skyldig av retten. De andre blir gjenforent og Doktoren tar på seg rollen som Ians forsvarer. Han lykkes i å utsette rettssaken to dager mens han samler bevis og utforsker saken. Han finner ut at vaktavløseren Aydan er forbundet med mordet, men han blir også drept før han kan vitne i retten. Susan blir deretter kidnappet i et forsøk på å overbevise Doktoren om å slutte etterforskningen.

6. The Keys of Marinus[rediger | rediger kilde]

Kidnapperen viser seg å være Kala, Aydans enke, som har slått seg sammen med aktoren Eyesen, som har overbevist de tre dommerne i rettssaken om at Ian er skyldig. De finner Susan før Kala kan drepe henne og det viser seg at det var hun som drepte mannen sin. Etterforskeren Tarron er også overbevist om at Kala er skyldig, men de må fremdeles finner ut hvem som drepte Eprin. Doktoren hjelper til med å avsløre Eyesen og de finner den siste nøkkelen som var gjemt i mordvåpenet. Ian blir befridd og de drar tilbake til Arbitans øy.

Altos og Sabetha dro i forveien med alle nøklene unntatt den siste. De vet ikke at Arbitan er død og Yartek har tatt over og har forkledd seg som Arbitan. Han har tatt Altos og Sabetha til fange og stjålet nøklene. Da Doktoren, Ian og Barbara ankommer øya finner de raskt ut at voordene har tatt over. Doktoren befrir Sabetha og Altos mens Ian og Susan møter Yartek, som later som han er Arbitan, og gir ham den falske nøkkelen. Altos forteller Ian at den falske nøkkelen vil få maskinen til å eksplodere. De prøver å stoppe Yartek, men rekker det ikke og maskinen eksploderer og dreper Yartek og voordene. Altos og Sabetha drar tilbake til Millennius mens resten drar avgårde i tardisen.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  1. Historien ble gitt ut på VHS i 1999.
  2. Philip Hinchcliffe skrev boken basert på historien. Den ble utgitt av Target Books i 1980.

Se også[rediger | rediger kilde]

TARDIS-trans.png