William Russell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Russell
William Russell, Gallifrey One, 2012, 2 (cropped).jpg
Født19. nov. 1924Rediger på Wikidata (97 år)
SunderlandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Barn Alfred EnochRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Aktive år1952
IMDbIMDb

William Russell (født William Russell Enoch 19. november 1924 i Sunderland, England) er en skuespiller, mest kjent fra TV-serier. Hans sønn er Alfred Enoch, som spiller Tommy Ding i Harry Potter-filmene.

Russell har vært med i britiske filmer siden 1950-årene. Han har spilt i velkjente produksjoner, som The Man Who Never Was (1956) og Den store flukten (1963). Han hadde også en mindre rolle i Superman (1978).

Hans store gjennombrudd var som tittelrollen i The Adventures of Sir LancelotITV i 1956, som var den første britiske TV-serien som ble filmet i farger. Etter dette fikk han rollen som Ian Chesterton i Doctor Who (1963–1965). Han spilte denne rollen i de fleste episodene i de to første sesongene.

Han har etter dette spilt mange forskjellige roller innen teater og TV. De største er kanskje Disraeli i Testament of Youth og Ted Sullivan, den døende, andre ektemannen til Rita Sullivan i Coronation Street. Han hadde også en liten rolle i en episode av den første sesongen av Sorte Orm (1983), som han tok over etter at Wilfrid Brambell hadde blitt utålmodig og forlatt settet.

1980-årene begynte han å bruke navnet, Russell Enoch, profesjonelt. Han fortsetter å bli kalt William Russell i Doctor Who-relaterte prosjekter, og noen andre roller, slik som i en episode av Poirot i 2005.

I 1999 spilte han Ian Chesterton igjen for video-utgivelsen av Doctor Who-historien The Crusade. Siden to episoder av denne historien er tapt, spilte Russell en eldre Ian som forteller hva som skjedde i disse episodene. Siden 2002 har han også bidratt på kommentatorspor for Doctor Who-DVD-er, lest inn lydbøker av tre Doctor Who-bøker med Ian og vært fortellerstemme på CD-utgivelser av Doctor Who-historier hvor noen eller alle episodene ikke finnes lengre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]