Mansur Rajih

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mansur Rajih
Mansur Rajih.jpg
Født1. des. 1958Rediger på Wikidata (62 år)
Beskjeftigelse Forfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Mansur Rajih (født 1. desember 1958 i Humayrim i Taiz, en provins i tidligere Nord-Jemen) er en poet som skriver på arabisk som er bosatt i Norge. Rajih kom til Stavanger som Fribyforfatter i 1998, direkte fra 15 års fengsel i Jemen.

Han ble frigitt etter et langvarig internasjonalt press fra blant annet International P.E.N., Norsk P.E.N., Den norske Forfatterforening, Amnesty International (som adopterte ham som samvittighetsfange), det norske utenriksdepartementet og EU.

Før han ble fengslet studerte Rajih ved universitetet i Aleppo i Syria (1978–1980) og universitetet i Beirut i Libanon (1980–1982). I løpet av studiene var han president for den jemenittiske studentunion, generalsekretær i Organisasjonen for arabiske studenter og framtredende medlem av Den Nasjonale Demokratiske Front, det viktigste opposisjonspartiet i Jemen. Rajih publiserte dikt og artikler i forskjellige studenttidsskrift ved de arabiske universitetene i studietiden. Under fengselsoppholdet sendte han brev gjennom venner, som sørget for at diktene hans ble trykt i forskjellige aviser.

Mansur Rajih har gitt ut tre kritiker-roste diktsamlinger i Norge i tospråklig versjon: arabisk originalversjon og norsk gjendiktning. De to første har norsk gjendiktning ved Tor Obrestad, og den tredje er gjendiktet av Maria Aano Reme[1]. Den arabiske originalversjonen av den tredje diktsamlingen (Min brors smerte) ble publisert i Jemen i 2005.

I 2003 ble kortfilmen Just a city lansert, om Mansur Rajih og livet i eksil i hans nye hjemby Stavanger. Filmen er laget av Hisham al-Zouki, Nirvana Film. Filmen ble vist på den syvende Arabiske Filmbiennal i Paris i 2004.

Mansur Rajih ble tildelt Menneskerettighetsprisen for Nordjæren-regionen i november 2010.[2]

Diktsamlinger[rediger | rediger kilde]

  • Horoskop: Fengsel? Horoskop: Kjærleik – Cappelen, 2000
  • Så langt borte: Så nær – Cappelen, 2003
  • Min brors smerte – Cappelen Damm, 2008

Annen litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mansur Rajih». www.hugen.no. Besøkt 4. oktober 2015. 
  2. ^ «Mansur Rajih fikk menneskerettighetspris». Amnesty International. Arkivert fra originalen 2. oktober 2015. Besøkt 4. oktober 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]