Hopp til innhold

Malcolm X (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malcolm X
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde200 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSpike Lee
ProdusentSpike Lee
Marvin Worth
ManusforfatterSpike Lee
Arnold Perl
Basert påThe Autobiography of Malcolm X by
Malcolm X
Alex Haley
MusikkTerence Blanchard
SjeffotografErnest Dickerson
KlippBarry Alexander Brown
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington
Angela Bassett
Albert Hall
Al Freeman, Jr.
Delroy Lindo
Spike Lee
Annen informasjon
BudsjettUSD 33.000.000 (estimat)
TotalomsetningUSD 48.169.910[1]
Prod.selskap40 Acres and a Mule Filmworks
DistributørWarner Bros. Pictures (USA)
Largo International (internasjonalt)
Premiere
  • 18. november 1992 (1992-11-18)
Eksterne lenker

Malcolm X er en 1992 amerikansk biografisk film om den afrikansk-amerikanske Malcolm X. Medforfatter av manus og regi av Spike Lee, med skuespillerne Denzel Washington, Angela Bassett, Albert Hall, Al Freeman, Jr. og Delroy Lindo. Lee har en liten rolle som Shorty, en rolle som er delvis basert på Malcolm «Shorty» Jarvis, en kriminell og jazztrompetist. Black Panther Party medgrunnlegger Bobby Seale, pastoren Al Sharpton og den fremtidige presidenten av Sør-Afrika Nelson Mandela gjorde Cameoer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Malcolm Little vokser opp i en fattig husstand på landsbygda i Michigan. Når Malcolm er en ung gutt, brenner huset deres ned og faren hans, en aktivist for svarte rettigheter, blir myrdet. Den mentale tilstanden til moren hans forverres, og hun blir innlagt ved en institusjon. Malcolm og søsknene hans blir deretter tatt hånd om av barnevernet. Malcolm klarer seg greit på skolen, og drømmer om å begynne som advokat. I 1944 bor Malcolm, nå en tenåring, i Boston. Malcolm, kjæresten Sophia, og ett par venner bestemmer seg for å gjennomføre et ran for å skaffe penger. Men de blir senere arrestert og havner i fengsel. I fengsel møter han Baines, et medlem av Nation of Islam, som tar ham med til gruppens leder Elijah Muhammad. Malcolm interesserer seg for den muslimske religionen og livsstil som gruppen fremmer, og han begynner å mislike hvite mennesker mer og mer. Han blir sluppet fra fengsel i 1952 etter å ha sonet seks år, og reiser til Nation of Islam sitt hovedkvarter i Chicago. Der erstatter han etternavnetstt "Little" med bokstaven X som et symbol for hans tapte afrikanske etternavn som ble tatt fra ham av hvite mennesker. Han tar deretter navnet "Malcolm X"

Malcolm vender tilbake til Harlem, og begynner å forkynne det muslimske budskap. Over tid samler han flere og flere tilskuere. Malcolm foreslår ideer som for eksempel afroamerikansk separasjon fra hvite amerikanere. I 1958 møter Malcolm en sykepleier, Betty Sanders. De gifter seg kort tid senere, og blir foreldre til fire døtre. Flere år senere er Malcolm i en høy posisjon som talsperson for Nation of Islam. I løpet av denne tiden får Malcolm at deres leder Muhammad har fått mange barn utenfor ekteskap, i strid med deres livsstil og religion. USAs president John F. Kennedy blir myrdet i november 1963, kommenterer Malcolm at mordet var produkt av omfattende hvit vold som han mener har vært utbredt i USA siden nasjonens grunnleggelse. Denne uttalelsen skader hans rykte, og Muhammad suspenderer ham fra å snakke med pressen eller ved deres tempel.

I 1964 reiser Malcolm som pilegrim til Mekka hvor han oppdager at muslimer kommer fra alle raser, inkludert hvite mennesker. Malcolm, etter å ha mistet troen på Nation of Islam, kunngjør offentlig at han ønsker å grunnlegge "organisasjonen for afroamerikansk enhet" som snakker om toleranse i stedet for rase-separasjon. Han blir forvist fra Nation of Islam, og hjemmet hans blir satt i brann i 1965. Den 21. februar 1965 skal Malcolm holde en til en tale i Harlem før han blir skutt flere ganger av disipler fra Nation of Islam. En av dem blir skutt i beinet av en av Malcolms livvakter og slått ned av en rasende folkemengde. Malcolm blir fraktet til et sykehus, men blir erklært død ved ankomst.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Malcolm X (1992)». Box Office Mojo. Besøkt 18. oktober 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]