Magne Hoem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magne Hoem
Født30. mai 1953Rediger på Wikidata (70 år)
Fræna kommune
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiSenterpartiet
NasjonalitetNorge

Magne Hoem (født 30. mai 1953 i Fræna) er en norsk teolog, prest og tidligere lokalpolitiker.[1]

Hoem er utdannet cand.theol. fra Menighetsfakultetet (1982) og senere ordinert til prest av Oslo biskop (2002). Han var senior sjømannsprest ved Sjømannskirken i København, Kong Haakons kirke, fra sommeren 2007 til 2015. Fra høsten 2015 fram til oppnådd pensjonsalder (2018) var han sokneprest i Kvernes og Kornstad sokn i Averøy kommune.

I tiden før Hoem begynte som prest, var han svært aktiv i lokalpolitikken i Oslo bl.a som vararepresentant i Oslo bystyre og nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo 1991-1994). Våren 1993 var han gruppesekretær i Oslo bystyre for Arne Haukvik (Sp), og samme år ble han engasjert som politisk rådgiver (informasjonsleder) i Senterpartiets stortingsgruppe, en jobb han hadde frem til 1997. I samme periode figurerte han ofte i media med lokalpolitiske saker, aviskronikker og radiokåseri.

Hoem var i yngre dager svært aktiv i Kristent Fredslag. Han virket på 1970-tallet sammen med bl.a. høyesterettsdommer Trygve Leivestad for nordmenns kjennskap til den latinamerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Servicio Paz y Justitia. Lederen Adolfo Perez Esquivel mottok Nobels fredspris i Oslo (1979). Sammen med Jon Grepstad og Rolf Thue tok Magne Hoem samme høst (1979) initiativ til aksjonen Nei til atomvåpen.[2] Underskriftskampanjen som dannet grunnlaget for «Nei til atomvåpen» utløste på kort tid en folkebevegelse mot USAs planer om å plassere ut nye atomvåpen i Vest-Europa og var samtidig en protest mot Sovjetunionens utplassering av nye SS-20 raketter. Kjelde: Internett søk: På 1980-talet strøymte folk til gatene for å protestera mot atomvåpen. No er gatene tomme. – Vårt Land (vl.no)

Hoem er stor tilhenger av nynorsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]