Hopp til innhold

Magne Hoem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magne Hoem
Født30. mai 1953Rediger på Wikidata (71 år)
Fræna kommune
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiSenterpartiet
NasjonalitetNorge

Magne Hoem (født 30. mai 1953 i Fræna) er en norsk teolog, prest og tidligere lokalpolitiker.[1]

Hoem er utdannet cand.theol. fra Menighetsfakultetet (1982) og senere ordinert til prest av Oslo biskop (2002). Han var senior sjømannsprest ved Sjømannskirken i København, Kong Haakons kirke, fra sommeren 2007 til 2015. Fra høsten 2015 fram til oppnådd pensjonsalder (2018) var han sokneprest i Kvernes og Kornstad sokn i Averøy kommune.

I tiden før Hoem begynte som prest, var han svært aktiv i lokalpolitikken i Oslo bl.a som vararepresentant i Oslo bystyre og nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo 1991-1994). Våren 1993 var han gruppesekretær i Oslo bystyre for Arne Haukvik (Sp), og samme år ble han engasjert som politisk rådgiver (informasjonsleder) i Senterpartiets stortingsgruppe, en jobb han hadde frem til 1997. I samme periode figurerte han ofte i media med lokalpolitiske saker, aviskronikker og radiokåseri.

Hoem var i yngre dager svært aktiv i Kristent Fredslag. Han virket på 1970-tallet sammen med bl.a. høyesterettsdommer Trygve Leivestad for nordmenns kjennskap til den latinamerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Servicio Paz y Justitia. Lederen Adolfo Perez Esquivel mottok Nobels fredspris i Oslo (1979). Sammen med Jon Grepstad og Rolf Thue tok Magne Hoem samme høst (1979) initiativ til aksjonen Nei til atomvåpen.[2] Underskriftskampanjen som dannet grunnlaget for «Nei til atomvåpen» utløste på kort tid en folkebevegelse mot USAs planer om å plassere ut nye atomvåpen i Vest-Europa og var samtidig en protest mot Sovjetunionens utplassering av nye SS-20 raketter. Kjelde: Internett søk: På 1980-talet strøymte folk til gatene for å protestera mot atomvåpen. No er gatene tomme. – Vårt Land (vl.no)

Hoem er stor tilhenger av nynorsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata