MF «Bilfergen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MF «Bilfergen»
MF «Bilfergen»
Generell info
Skipstypeskip, kulturminne
Bygget1922 ved 
FlaggstatNorge
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
«Bilfergen» i Ålesund i 2010

MS «Bilfergen» , tidligere MS «Bilfærgen»,[1] er en bilferge som er fredet av Riksantikvaren. Hun ble bygd ved Nerhus verft i Ølve i Hardanger i 1921 og er den eldste bilferga i Norge.[2]

Da kjølen ble strekt var det meningen at båten skulle bli en fiskekutter. Underveis i byggingen overtok A/S Aalesund Færgeselskap og bygde båten ferdig som bilferje. Lasterommet ble innredet som salong. Dekket ble lagt til rette for å ta fire biler som skulle tas om bord og settes på land tverrskips. Rekke og skansekledning kunne tas ned og flyttes når ferga lå ved kai. I tillegg var det plass til en motorsykkel med sidevogn. Etter at «Bilfærgen», som hun opprinnelig het, hadde fått innsatt en tosylindret Bolindermotor fra 1916, ble hun satt inn på strekningen VestnesÅndalsnes sommeren 1922. Det økonomiske tapet på denne ruten ble imidlertid så stort at den ble innstilt samme år. Aalesund Færgeselskap leide ferga ut til Møre Fylkes Ruteselskap, som sette henne inn i sommertrafikk mellom Hellesylt og Geiranger.

I 1925 kjøpte dette rederlaget ferga. Hun ble satt i rute mellom Vestnes og Molde. Det ble bygd et større dekkshus med bedre forhold for de reisende. Bilkapasiteten ble redusert fra fire til tre. I 1931 ble navnet endret fra «Bilfærgen» til «Bilfergen».

I 1934 ble ferga ombygd. Dekket ble forlenget og fikk form som hangardekk. Bildekket ble gjennomgående fra for til akter og kapasiteten ble øket til fem biler. Samtidig ble den lange kutterhekken endret for å bli bred nok til ombord- og ilandkjøring.

I november 1940 ble «Bilfergen» rekvirert av tyske okkupasjonsstyrker og brukt til transport langs Vestlandskysten. Etter krigen ble hun satt inn igjen på forskjellige ruter i Møre og Romsdal.

Flere og større biler gjorde at ferja måtte ombygges på nytt. Det var i 1954. Da fikk hun blant annet nytt rorhus. Møre og Romsdal Fylkesbåtar, som eierselskapet nå het, tok «Bilfergen» ut av rutetrafikk i 1959. Hun ble solgt til Sund kommune i Hordaland i 1960, og overtatt av Øygarden & Sotra Rutelag i 1961. Etter omfattende reparasjoner ble hun satt inn i rute mellom Tofterøy og Steinsland, en strekning på omtrent 200 meter. Her gikk hun til 1972. Da ble hun ikke lenger godkjent av skipskontrollen. Istedenfor å bli senket ble hun i 1975 overtatt av Søndeled Veteranskibsklubb i Risør, en forening som ble dannet for å ta vare på ferga. De gav henne tilbake utseendet fra 1934. I 1999 kom «Bilfergen» tilbake til Møre og Romsdal Fylkesbåtar, som nå tok hand om henne. Fra 2006 til 2009 ble hun pusset opp ved Hardanger Fartøyvernsenter.

Fartøyet ble fredet av Riksantikvaren i 2012.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bilfergen». Norsk fartøyvern. Besøkt 5. september 2023. 
  2. ^ Voll, Bjørn Ivar (13. desember 2011). «Vil frede M/F Bilfergen». NRK. Besøkt 5. september 2023. 
  3. ^ Andersen, Arne P. (8. november 2020). «(+) «Bilfergen» trenger flere hender». smp.no (norsk). Besøkt 5. september 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]