Bolinder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bolinders verksted ved Klara sjö omkring 1872

Bolinders (grunnlagt i 1844) var et svensk mekanisk verksted, kjent i Norge for sine båtmotorer på tidlig 1900-tall.

Det var brødrene Jean og Carl Gerhard Bolinder som startet J. & C. G. Bolinders Mekaniska VerkstadKungsholmen i Stockholm. De første tiårene lagde man dampmaskiner, dreiebenker, råoljemotorer for båt og sag, samt ovner, kaminer og kjøkkenredskaper av støpejern. Man nevner her vaffeljern og kjøttkvern.

Bolinders lagde i 1893 Sveriges første motor med intern forbrenning, tegnet av Weyland. I 1897 ble Rundlöf leid inn med en totakts råoljemotor som resultat. Erik August Bolinder overtok selskapet etter at brødrene gikk bort før 1900 en gang. I 1909 startet man også produksjonen ved Kallhälls gård i Järfälla. Deres første traktor fra 1913 var en totakter med to sylindre og 30 hestekrefter. De to fabrikkene hadde 1900 ansatte i 1919. På 1920-tallet drev den pålitelige og brennstoff-effektive Bolinder 80 % av alle verdens fiskebåter. I 1932 ble selskapet delt i to: Motorproduksjonen gikk sammen med Munktells i Eskilstuna og fikk navnet Bolinder-Munktell. Etter at dette ble kjøpt av Volvo i 1950 fikk man anleggsmaskinene BM-Volvo.

Den andre delen fortsatte i Kallhäll med navnet Bolinders Fabriks AB. Utover på 30- og 40-tallet lagde man utenbordsmotoren Trim, oppvaskmaskiner og kjøkkenutstyr. Under den andre verdenskrig ble det levert en del utstyr til det svenske forsvaret (gassagregat). På 50-tallet gikk det i kjøleskap og stekeovner inntil man i 1956 ble kjøpt av AB Svenska Maskinverken som flyttet sin virksomhet til Kallhäll. Et museum ble åpnet i 1988 i Kallhäll.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]