Måstadfjellet naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Måstadfjellet naturreservat
DSC00156måstadfjell.JPG
KommuneVærøy
Verneformramsarområde, naturreservat
Areal2,9 km²
Opprettet2002, 2013

Måstadfjellet naturreservat
67°38′N 12°34′Ø

Måstadfjellet naturreservat er et naturreservat og ramsarområde på øya Værøya i Værøy kommune i Nordland. Reservatet ble opprettet for å «ivareta et verdifullt kystområde, med det naturlig tilknyttede plante- og dyreliv. Spesiell verdi er knyttet til områdets funksjon som hekkeområde for en rekke fuglefjellarter

Naturreservatet utgjør den vestlige, bratte delen av Værøya, og har et areal på 2 870 dekar, hvorav 817 dekar sjøareal.

Hele den sørvestlige delen av Værøya er et viktig hekkeområde for sjøfugler. Rundt hele området er det gode forekomster av hekkende fuglefjellarter, som lunde, krykkje, alke og lomvi. I noe mindre grad også havhest og toppskarv. Måstadvika er viktig som landingsplass for sjøfugl, spesielt lunde om våren. Foruten de typiske fuglefjellsartene finnes her også sjøfuglarter som gråmåke, svartbak, fiskemåke, tjeld og teist. I området er det flere hekkeplasser for sjeldne rovfuglarter. De spesielle botaniske verdiene er knyttet til Sanden. Dette er et særpreget, men ikke representativt sanddynesystem.

Måstadfjellet naturreservat grenser til Måstadfjellet landskapsvernområde, og begge områdene ble i 2013 utpekt til ett samlet ramsarområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]