Hopp til innhold

Lyngør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holmen.
Steinsøya
Minnestøtte til de falne i Lyngørslaget.
Holmen og Odden er forbundet med en bro over et grunt sund.

Lyngør er en gammel uthavn som ligger i Tvedestrand kommune i Agder fylke, omtrent midt mellom Risør og Tvedestrand. Lyngør består av flere øyer, hvorav en håndfull er bebodd: Holmen, Odden, Lyngørsida, Steinsøya og Askerøya. Det er ingen biltrafikk på øyene, men det finnes en rekke oppmurte gangveier. Lyngør nås lettest med båtskyss fra Gjeving, på den andre siden av fjorden, der det er parkeringsplass.

I dag er det omtrent 80 fastboende på Lyngør, mye takket være lokale virksomheter som seilmakerloftet og andre små virksomheter. En meget stor del av husene i Lyngør brukes som feriesteder i sommerhalvåret, da det er et yrende folkeliv på stedet.

I 1991 ble Lyngør kåret til Europas best bevarte tettsted.[1]

Lyngørsundet er kjent for et dramatisk sjøslag under Napoleonskrigen: slaget ved Lyngør i 1812, der en britisk marinestyrke senket den dansk-norske fregatten «Najaden». Dette slaget minnes hver olsok med et «putteslag». Vraket av «Najaden» ble funnet i sundet i 1957.

Lyngør fyr er et fyr i betong som ligger litt nordøst for Lyngøya. Fyret ble bygget i 1879 og ble først automatisert og avbemannet i 2004. Det drives i dag av Aust-Agder Turistforening[2] som overnattingssted.

Lyngør kulturhistoriske samlinger holder til i 2. etasje i det som tidligere var serveringsstedet Den blå lanterne, på Holmen. I samlingene inngår et Terje Vigen-museum.

Kjente foretak i Lyngør

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ NRK: Lyngør - et av Europas best bevarte tettsteder
  2. ^ «Aust-Agder Turistforening». Arkivert fra originalen 27. oktober 2014. Besøkt 31. august 2015. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]