Lyngør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°38′25,34″N 9°08′10,22″Ø

Lyngør

Lyngør er en gammel uthavn og et lite tettsted (tilfredsstiller ikke SSBs krav) som ligger i Tvedestrand kommune i Aust-Agder fylke, omtrent midt mellom Risør og Tvedestrand. Tettstedet ligger fordelt over flere øyer. Adgang er tilgjengelig kun ved hjelp av båt, da det ikke finnes noen veier eller biler på Lyngør. Den best tilgjengelige tilkomsten med bil til Lyngør er til Gjeving, som ligger på andre siden av fjorden.

I dag er det omtrent 80 fastboende på Lyngør, mye takket være lokale virksomheter som seilmakerloftet og andre små virksomheter. En meget stor del av husene i Lyngør brukes som feriesteder i sommerhalvåret, noe som fører til et yrende folkeliv.

I 1991 ble Lyngør kåret til Europas best bevarte tettsted.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lyngørsundet er kjent for et dramatisk sjøslag under Napoleonskrigen; slaget ved Lyngør i 1812, hvor en britisk marinestyrke senket den dansk-norske fregatten «Najaden». Dette slaget minnes hver olsok med et «putteslag». Vraket av «Najaden» ble funnet i sundet i 1957.

Lyngør fyr er et fyr i betong som ligger litt øst for Lyngør. Fyret ble bygget i 1879 og ble først automatisert og avbemannet i 2004.

Kjente foretak i Lyngør[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]