Seilmaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En seilmaker.

En seilmaker er en håndverker som lager seil til fartøyer.

Menneskeheten har brukt fartøyer med seil i 6-7 000 år. Det skandinaviske samfunnet var basert på sjøfart fra rundt år 1000. Mange europeiske stater bygget opp skipsflåter til handel og krigføring i løpet av 1300-tallet; denne flåten krevde mange seil. I Norge så ble det på 1800-tallet bygget opp en betydelig handelsflåte, noe som økte etterspørselen etter seil og seilmakere.

Både seiltyper og materialer har endret seg drastisk siden de første seilene. Etter Bermudariggens inntog, som er mest brukt i dag, så har utviklingen innen faget vært mest konsentrert om materialer. Før andre verdenskrig var bomull det mest vanlige materialet, men fra 50-tallet ble nye stoffer som Dacron og Terylene tilgjengelig. Dette førte til, sammen med en forbedret økonomi, til økt interesse for seilsport60- og 70-tallet.

I dag brukes avanserte datasystemer og ofte eksotiske materialer som Kevlar, Mylar og Spectra. Seilmakeren kan også produsere trekk, presenninger og kalesjer på mål og for forskjellige bruksområder.

I Norge i dag er utdannelsen til dette yrket innen utdanningsprogrammet Design og håndverk. Du må gå ett år på skole og tre år i lære i bedrift. Første skoleåret er Vg1 Design og håndverk.

Seilmakerfaget er (pr. 2016) med på Utdanningsdirektoratets liste over små og verneverdige håndverksfag. Dette innebærer blant annet at bedrifter innen faget mottar utvidet støtte fra fylkeskommunen når de tar inn nye lærlinger.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brit Berggreen: Sjømann og håndverker. Seilmakere ved Oslofjorden og Skagerak 1850-1914. Norsk Sjøfartsmuseum 1974.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]