Hopp til innhold

Overtalelse (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Overtalelse
orig. Persuasion
Forfatter(e)Jane Austen
SpråkEngelsk
Tilblivelse1817
SjangerRomantisk fiksjon
Utgitt1817
ForlagJohn Murray

Overtalelse er den siste romanen Jane Austen fullførte. Hun begynte på den ikke lenge etter at hun hadde fullført Emma, og hun skrev den ferdig i august 1816. Jane Austen døde 41 år gammel, i 1817. Overtalelse ble utgitt i desember samme år (men datert til 1818).

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter å ha nettopp fylt nitten år blir Anne forelsket og godtar et forslag om ekteskap fra Wentworth, den gang en ung og ukjent marine-offiser. Wentworth ble ansett som smart, selvsikker og ambisiøs. Men hans lave sosiale status fikk Annes nære venner og familie til å se ham som en ugunstig partner for henne. Annes far, Sir Walter Elliot, og hennes eldre søster, Elizabeth, påstår at Wentworth ikke var noen match for en kvinne fra Kellynch Hall - deres familie-gods.

Lady Russell, en fjern slektning som Anne anser for å være nesten som en mor for henne, etter at hennes egen mor gikk bort, overtalte også Anne til å avbryte forlovelsen. Sir Walter, Elizabeth og Lady Russell var de eneste familie-medlemmene som visste om den korte forlovelsen - ettersom Annes yngre søster Mary var bortreist i forbindelse med utdannelse. Flere år senere er Elliot-familien i store økonomiske problemer på grunn av deres overdådige utgifter, så de leier ut Kellynch Hall og bosetter seg i et billigere hjem i Bath frem til økonomien deres blir bedre. Sir Walter, Elizabeth og Elizabeths nye følgesvenn, fru Clay, ser frem til flyttingen.

Anne er langt mindre sikker på at hun kommer til å like deres nye hjem, men hun kan ikke gå imot resten av familien sin. Søsteren Mary er nå gift med Charles Musgrove fra Uppercross Hall. Anne angrer raskt på den brutte forlovelsen med Wentworth. Men mange år senere returnerer endelig Wentworth fra marinen som en meget velstående og vellykket kaptein, og han finner igjen Anne og hennes familie nå på randen av fullstendig økonomisk ruin. All spenningen i romanen dreier seg hovedsakelig rundt ett spørsmål: Kommer Anne og Wentworth noensinne til å bli gjenforent i deres kjærlighet?

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) Persuasion – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden