Pengepung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lommebok»)

Pengepung, også kalt portemoné og lommebok, er en liten pung eller mappe til å oppbevare kontanter (mynter og sedler i fysisk form), og også betalingskort, førerkort, små kvitteringer, billetter, frimerkehefter og liknende personlige smådokumenter. En pengepung bæres gjerne i en lomme eller i en veske når en person skal handle eller reise.

Pengepunger og lommebøker[rediger | rediger kilde]

Liten pengepung i brokade med glidelås og nøkkelring, for å oppbevare mynter og lapper. Liten pengepung i brokade med glidelås og nøkkelring, for å oppbevare mynter og lapper.
Liten pengepung i brokade med glidelås og nøkkelring, for å oppbevare mynter og lapper.
Lommebok i nylon med borrelåser og rom for penger og kort.

På de fleste språk skiller man mellom pengepung, som er pose- eller veskeformet, og lommebok, som er mappeformet og har lommer eller rom til småpapirer.

språk «pengepung» «lommebok»
engelsk coin purse (change purse) wallet (billfold)
spansk monedero billetero
tysk Geldbeutel Brieftasche
fransk portemonnaie portefeuille

Historikk[rediger | rediger kilde]

Før lommene oppstod i den europeiske herremoten1500-tallet, ble mynter, små nøkler og personlige gjenstander pakket inn i et stykke tøy og dyttet inn forskjellige steder i klærne, for eksempel i halslinninga, hettetuppen, skamkapselen eller ermene. Dette tøystykket utviklet seg til en pose med snurpelukking som deretter ble gjemt bort i klærne. Siden overtok lommer som oppbevaringssted for disse pungene.

Større gjenstander ble båret i vesker og tasker, ofte festet i snorer og belter.

Den europeiske kvinnedrakta ble utstyrt med løse hengelommer knyttet under skjørtene fra omkring 1650. Disse utviklet seg i løpet av 1700- og 1800-tallet til dels fastsydde lommer og dels små damesvesker og punger.

Praktiske, flate lommebøker utviklet seg fra større dokumentmapper og liknende da «moderne» herredrakt med frakk, jakke, skjorte, vest og langbukser ble etablert på 1800-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]