Kredittkort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Delene på et vanlig, elektronisk betalingskort (både debet- og kredittkort):
1. Bankens logo
2. EMV-brikke (standard for Europay, MasterCard og Visa)
3. Hologram
4. 16-sifret kortnummer
5. Logo for korttypen
6. Utløpsdato
7. Navnet til kortinnehaveren

Kredittkort er et betalingskort der kortutsteder låner ut penger (eller gir kreditt) til kortbrukeren som bruker kredittkortet i stedet for kontanter for å betale for varer og tjenester. Bruk av kredittkort gjør at kortbrukeren kan kjøpe varer og tjenester uten å ha tilgang på kontanter eller å belaste sin bankkonto umiddelbart. Normalt gjøres fakturaen fra kredittkortselskapet opp én gang hver måned. Kredittkort kan brukes til kjøp på avbetaling, noe som betyr at kortbrukeren fordeler tilbakebetalingen over flere måneder eller år.

Selskapet som har utstedt kortet står ansvarlig for oppgjøret med brukerstedet (selgere av varer og tjenester), mens kortbrukeren i sin tur gjør opp med kortutsteder. Dette betyr at kortselskapet er ansvarlig for kortbrukers tapte utgifter hvis brukerstedet ikke leverer varen som avtalt (jf. kredittkjøpsloven § 8). Kortbrukeren inngår en avtale med kortutsteder der tilbakebetalingsbetingelser, maksimal kredittramme og andre vilkår er fastsatt. Avtalen fastsetter også hvilken rente og avdrag brukeren må betale til kortutsteder til enhver tid. Noen banker krever et kundeforhold for å utstede kredittkort, mens andre banker ikke har slike krav.

Kredittkort må ikke forveksles med debetkort.

Fordeler[rediger | rediger kilde]

En del kredittkort har reiseforsikring inkludert. Kravet er ofte at man betaler mer enn 50% av reisens totale kostnad med kredittkortet. Noen kort gir cashback på ulike varer eller produktgrupper. Oppgitt cashback blir da trukket fra neste kredittkortfaktura eller tilbakeført til kontoen.[1] I Norge er en av de mest populære formene for kredittkort de som gir drivstoffrabatt (ofte kalt for "bensinkort")[2].

Gebyrer[rediger | rediger kilde]

Kredittkortselskaper tjener i hovedsak penger på gebyrer og renteinntekter fra personer som benytter kortet til kjøp på avbetaling og transaksjonsavgifter som belastes brukerstedet. Uttak av kontanter fra minibanker eller skranke er i de aller fleste tilfeller gebyrbelagt, men hvis kredittkortet også er tilknyttet betalingssystemet BankAxept vil man kunne ta ut kontanter gebyrfritt. Renter ved forsinket betaling er ofte høyere enn på tradisjonelle banklån.

BankID[rediger | rediger kilde]

De fleste kredittkort kommer med egen nettbank. For å logge inn i nettbanken kreves det en bankID kodebrikke, det kan være en kodebrikke fra en annen bank. Videre kan man overføre penger, betale regninger og følge med på transaskjoner via nettbanken. Overføringer og betaling av regninger via kredittkortets nettbank belastes med renter fra betalings-/overføringsdato.

Historikk i Norge[rediger | rediger kilde]

American Express var det første kredittkortet i Norge. Det ble introdusert på markedet på begynnelsen av 70-tallet. Andre aktører er VISA, MasterCard og Diners Club. Samlet er det i Norge ca. 2,4 millioner kredittkort i omløp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Informasjon om cashback på kredittkort». Kredittkort.com. Besøkt 4. august 2016. 
  2. ^ «Vi har testet og funnet det beste kredittkortet for 2016 - Penger.io». Penger.io (nb-NO). Besøkt 17. november 2016.