Hopp til innhold

Kortholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En kortholder er en gjenstand som benyttes til å holde/feste enkeltvise kort av typen ID-kort, nøkkelkort, smartkort, kodekort til kassapparater o.l. eller for å oppbevare flere kort av typen betalingskort, førerkort og andre kort av tilsvarende størrelse.

Kortholder til plastkort[rediger | rediger kilde]

Holdere for ett eller flere kort kan deles inn i fire hovedkategorier:

  1. Rammelignende holdere – kan være åpen på en side, eller de kan være lukket slik at både forside og bakside er dekket og beskyttet. En slik holder er avhengig av en av de andre typene i tillegg for å festes til brukerens klær e.l.
  2. Såkalte "jojoer"– holder enten kortet i en klemme/krok gjennom et hull i kortet eller ved hjelp av en friksjons- eller tapeklemme-løsning dersom kortet ikke har hull. Jojoene kan også benyttes sammen med en rammelignende holder.
  3. Festestrips o.l. – utgjøres av plaststrips eller plastkroker i varierende designs som er utstyrt med en eller annen type metall- eller plastklemme for innfesting på klesplagget til kortbrukeren.
  4. Sikkerhetsbånd som henges rundt halsen. Er utstyrt med en sikkerhetsutløser for å hindre kvelning og er utstyrt med plastkrok, karabinkrok eller plaststrip. Båndet kan benyttes i minst tre typer kombinasjoner: 1. Det kan festes direkte i kortet. 2. Festes i en kortholder (ramme) som kortet settes i. 3. Festes i en jojo som kortet festes til, eller #4 Båndet festes i en jojo som er utstyrt med en plastkrok el.l. der man igjen kan feste en kortholder av rammetypen.

Kortholdere er i de fleste tilfeller laget i plast, eventuelt med deler i metall.

Kortholdere for oppbevaring av flere kort[rediger | rediger kilde]

Kortholder for kredittkort, fra www.ConcordeSite.fr

Kortholdere for flere kort brukes for å oppbevare betalingskort, førerkort, og andre kort av tilsvarende størrelse. Denne typen kortholder er ofte laget av metall, men kan også være laget av andre materialer. Denne typen kortholder kan brukes i stedet for lommebok av personer som bruker betalingskort i stedet for kontanter.

Autoritetsdata