Hopp til innhold

Betalingskort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Delene på et vanlig betalingskort (både debet- og kredittkort):
1. Bankens logo
2. EMV-brikke (standard for Europay, MasterCard og Visa)
3. Hologram
4. 15/16-sifret kortnummer
5. Logo for korttypen
6. Utløpsdato
7. Navnet til kortinnehaveren
Eksempler på vanlige betalingskort av typen kredittkort fra de internasjonale betalingsselskapene VISA og MasterCard omkring 2005.
Betalingsterminal for betalingskort. Terminalen kan lese av både mikrobrikken og magnetstripen på kortene.

Betalingskort er et plastkort som kan brukes ved betaling av kjøp av varer og tjenester i stedet for kontanter. Det finnes to hovedtyper betalingskort: debetkort og kredittkort. Virksomheter som aksepterer betalingskort som betalingsform kalles gjerne brukersteder.

I Norge er debetkort mest brukt, og da oftest med betalingssystemet BankAxept og/eller Visa. MasterCard har også en debetkort-løsning.

American Express var det første kredittkortet i Norge. Det ble introdusert på markedet på begynnelsen av 1970-tallet. Visa ble lansert i Norge i 1977. Visa Norge AS opererte på lisens fra det amerikanske selskapet. Etter noen år var det over 500 000 VISA debet- og kredittkort i omløp. Styret i Visa Norge mente da at markedet var mettet. I dag er det over 4,5 millioner VISA-kort på det norske markedet. De fleste er debetkort utstedt av norske banker. I Norge finnes 2,4 millioner kredittkort i omløp. 1,9 millioner er VISA eller MasterCard som utstedes av selskapet Teller AS. Diners Club har ca. 200 000 kort i omløp, American Express om lag 90 000. 10 % av de utstede Visa-kortene i Norge er kredittkort, mens 90 % er debetkort.

Kortbruk i Norge

[rediger | rediger kilde]

Norge og Island er på verdenstoppen med hensyn til kortbruk. I 2007 ble betalingskort benyttet til å kjøpe verdier for sammenlagt 396 milliarder kroner, og det ble foretatt 965 millioner betalingstransaksjoner[1], og dette hadde i 2017 økt til verdier for til sammen 823 milliarder kroner, fordelt på 2,3 milliarder betalingstransaksjoner[1].

I 2017 ble det gjennomført 1,86 milliarder kjøp med betalingskort i Norge, og omsetningen var 627,7 milliarder kroner.[2]

Syv av ti mellom atten og tredve år bruker kort uavhengig av betalingsbeløp. Blant tredve- og førtiåringene er det seks av ti som bestandig trekker kortet ved kjøp av varer.[trenger referanse]

Kortsvindelen utgjør én promille av den totale kortbruken.[trenger referanse]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Nordmenn trakk kortet for 823 mrd. i fjor». e24.no. Besøkt 29. juni 2020. 
  2. ^ «Så mange ganger i sekundet dro vi kortet i fjor» (norsk). Besøkt 9. november 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]