Betalingskort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Delene på et vanlig betalingskort (både debet- og kredittkort):
1. Bankens logo
2. EMV-brikke (standard for Europay, MasterCard og Visa)
3. Hologram
4. 15/16-sifret kortnummer
5. Logo for korttypen
6. Utløpsdato
7. Navnet til kortinnehaveren
Eksempler på vanlige betalingskort av typen kredittkort fra de internasjonale betalingsselskapene VISA og MasterCard omkring 2005.
Betalingsterminal for betalingskort. Terminalen kan lese av både mikrobrikken og magnetstripen på kortene.

Betalingskort er et plastkort som kan brukes ved betaling av kjøp av varer og tjenester i stedet for kontanter. Det finnes to hovedtyper betalingskort: debetkort og kredittkort. Virksomheter som aksepterer betalingskort som betalingsform kalles gjerne brukersteder. I Norge er debetkort mest brukt, og da oftest med betalingssystemet BankAxept og/eller Visa. MasterCard har også en debetkort-løsning.

Historikk i Norge[rediger | rediger kilde]

American Express var det første kredittkortet i Norge. Det ble introdusert på markedet på begynnelsen av 1970-tallet. Visa ble lansert i Norge i 1977. Visa Norge AS opererte på lisens fra det amerikanske selskapet. Etter noen år var det over 500 000 VISA debet- og kredittkort i omløp. Styret i Visa Norge mente da at markedet var mettet. I dag er det over 4,5 millioner VISA-kort på det norske markedet. De fleste er debetkort utstedt av norske banker. I Norge finnes 2,4 millioner kredittkort i omløp. 1,9 millioner er VISA eller MasterCard som utstedes av selskapet Teller AS. Diners Club har ca. 200 000 kort i omløp, American Express om lag 90 000. 10 % av de utstede Visa-kortene i Norge er kredittkort, mens 90 % er debetkort.

Kortbruk i Norge[rediger | rediger kilde]

Norge og Island er på verdenstoppen med hensyn til kortbruk. I 2007 ble det brukt kort til å kjøpe verdier for sammenlagt 345 milliarder kroner, og det ble foretatt 850 millioner betalingstransaksjoner.

I 2012 ble det gjennomført 1,48 milliarder kjøp med betalingskort i Norge og omsetningen var 533,9 milliarder kroner. [1]

Syv av ti mellom atten og tredve år bruker kort uavhengig av betalingsbeløp. Blant tredve- og førtiåringene er det seks av ti som bestandig trekker kortet ved kjøp av varer.

Kortsvindelen utgjør én promille av den totale kortbruken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kraftig vekst i kortbruk». Nets. Besøkt 26. januar 2013.  Tall fra Nets viser at kortbruken økte med 13 prosent i 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]