Hopp til innhold

Vest (klesplagg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En tradisjonell herrevest, et ermeløst klesplagg med knapping foran som skal bæres over ei skjorte og sammen med dress i samme stoff eller jakke og bukser i annet.

Vest er et ermeløst klesplagg som brukes på overkroppen. Det finnes forskjellige typer vester, og vester brukes ved både finere og mer hverdagslige anledninger.

Navn[rediger | rediger kilde]

Ordet vest skal komme fra fransk veste som har det fra italiensk vesta, et ord som er dannet av det latinske vestis, det vil si «kledning» eller «drakt». På britisk-engelsk betyr vest «undertrøye», mens waistcoat («midjefrakk») brukes om «vest» eller «ermeløs jakke». På amerikansk og australsk betyr vest «vest».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det har vært mange typer ermeløse trøyer, jakker og vester gjennom drakthistorien, deriblant militære vester og brystpanser av lær og ermeløse vamser. På 1600- og 1700-tallet ble det vanlig å bære side vester, ofte av fargerike stoffer, med store lommer og mange knapper, sammen med trange jakker med lange skjøter, såkalte justaucorpser. Disse utviklet seg til dagens dressvester tidlig på 1800-tallet. Noe seinere var det en lang periode vanlig å bære lommeur i vestelomma med et klokkekjede festet i et knappehull eller den andre lomma slik at det hang som pynt over magen.

Typer[rediger | rediger kilde]

Vester bæres tradisjonelt særlig mellom en skjorte og dressjakke. Det finnes flere trøyer, jakker og gensere uten ermer som kan kalles vest, deriblant strikkevest av ullgarn og boblevest av vattert stoff. De kan være hele foran eller ha en åpning med knapper eller glidelås. Mange vester er utstyrt med lommer. Vester mangler ofte halskrave men har isteden rund eller nedskåret, V-formet halslinning. Det finnes også en del spesialvester, for eksempel refleksvest, flytevest (redningsvest eller svømmevest) og skuddsikker vest.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]