Hallikvirksomhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hallik)
Gå til: navigasjon, søk
1890: Hallik i Berlin avhenter sine prostituerte fra venerisk legekontroll

Under hallikvirksomhet forstår man en umiddelbar økonomisk utbytting av en annen persons prostitusjon, eller en annen ervervsmessig fremmelse av prostitusjon. Hallik (også alfons, soutenør, ruffer) og horemamma (eller bare mamma) er omgangsspråklige betegnelser på henholdsvis en mannlig og kvinnelig person som utfolder hallikvirksomhet. Hallikvirksomhet er forbudt og straffbart i mange land, bl.a. i Norge.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Virksomheten består hovedsakelig i at en hallik eller horemamma mottar andeler av prostituertes inntekt mot at han eller hun fasiliterer formidling av tjenestene til kunder, tilrettelegger eller tilgjengeliggjør steder hvor disse tjenestene kan tilbys eller fullbyrdes, og iøvrig bidrar til «beskyttelse» av de prostituerte. Ikke sjelden må prostituerte avgi inntektsandeler til en hallik nettopp fordi de befinner seg i et økonomisk avhengighetsforhold til denne eller i et forhold som beror på tvang, voldsanvendelse eller trusler om vold. Gunstige tilbudssteder for prostitusjon overhodet faller for det aller meste, i det minste i land hvor prostitusjon er straffbart, under områder som allerede kontrolleres av en hallik («revirer»), såsom bestemte gatestrøk («strøket») eller saunaer, massasjelokaler og andre tvetydige innretninger. Halliken forsvarer sitt marked eller «revir» mot andre halliker gjennom anvendelse av vold, og presser alle prostituerte innenfor dette området til å betale nettopp ham i en slags påtvunget beskyttelsesvirksomhet (protection racket).

Fordi de prostituerte selv bedriver straffbar virksomhet, kan de da ikke forsvare seg mot hallikvirksomhet. Til gjengjeld nyter ikke desto mindre de prostituerte en viss fysisk og økonomisk «beskyttelse» gjennom halliken, idet denne gjennom trusel om motvold ofte forsvarer dem mot voldelige horekunder og ihvertfall torpederer inn horegjeld. – Også imidlertid der hvor prostitusjon er legalisert eller tolerert, kan hallikvirksomhet ha bemektiget seg og dominere områder som red-light districts og bordeller.

Under annen slags avhengighet som halliken utnytter, kommer psykisk-emosjonell ustabilitet (Loverboy-metoden), narkotikaavhengighet og illegal landflyktighet, hvor sistnevnte danner det typiske ved menneskehandel.

Straffbarhet[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er hallikvirksomhet straffbar etter Straffelovens § 102.

Se også[rediger | rediger kilde]