Hopp til innhold

Lomboksundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lomboksundet
LandIndonesia
Typesund
Kart
Lomboksundet
8°30′00″S 115°50′00″Ø

Lomboksundet sørøst for Bali

Lomboksundet er et sund mellom de indonesiske øyene Bali og Lombok, og er en havsled mellom Indiahavet og Balisjøen (som er i Javahavet som en østlig utløper av det).

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

I sundet ligger øya Nusa Penida inn mot siden nærmest Bali, og de mindre Giliøyene nærmere Lombok.

Sundet er på det smaleste 18 kilometer bredt, og omkring 60 kilometer langt. Det smaleste punktet er ved den sørlige åpningen mellom Lombok og Nusa Penida. Mot nord er stredet omkring 40 km bredt.

De nordlige og sentrale områdene har dybder opp til 1400 meter. Mot sør deler Nusa Penida stredet i to. Vest for øya (denne delen heter Badungstredet og er da ikke en del av det som kalles Lombokstredet) er dybden under 100 meter, mens den øst for øya er omkring 250 meter.[1] Lomboksundet har slik forstått en gjennomgående dypde på minst 250 meter.

Dybden gjør at sundet blir benyttet som alternativ farled av skip som er for dyptgående for Malakkasundet på vei mellom Indiahavet og Stillehavet, skip som størrelsesmessig har oversteget det som kalles «Malaccamax». Sundet er også en hovedpassasje for den indonesiske gjennomstrømmen som utveksler vann mellom Indiahavet og Stillehavet (Filippinerhavet, i mindre grad Sørkinahavet).

Sundet utgjør en del av en skarp biogeografisk grenselinje mellom faunaen i Sørøst-Asia og den australske regionen, en skillelinje som blir kalt Wallacelinjen, etter Alfred Russel Wallace som først beskrev den. Biologer mener at det er Lomboksundets store dybde som har holdt dyregruppene på hver side isolerte fra hverandre. Da havnivåene sank i de pleistocene istider, ble Bali, Java og Sumatra forbundet med hverandre og med det asiatiske fastland, slik at de kunne dele den asiatiske faunaen. Men Lombokstredet isolerte Lombok og de øvrige små Sundaøyer mot øst fra det asiatiske fastlandet, og de i stedet ble kolonisert av den australske faunaen.

Det finnes indikasjoner på at Homo erectus allerede før for 800 000 år siden har krysset sundet på flåter.[trenger referanse]

Lomboksundet har stor strategisk betydning. Det er så dypt at amerikanske og kinesiske atomubåter kan passere uten å bli oppdaget i motsetning til de grunne Malakka- og Sundastredene der de må gå i overflatestilling.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Susanto, R. Dwi; Leonid Mitnik; Quanan Zheng (Desember 2005). «Ocean Internal Waves Observed in the Lombok Strait» (PDF). Oceanography. The Oceanography Society. 18 (4): 80-87. Besøkt 18. august 2014. 
  2. ^ François-Xavier Bonnet (2020). «Charting submarine routes in Southeast Asia». Hérodote. 176 (1): 25–41. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • van Oosterzee, Penny (1997). Where Worlds Collide: the Wallace Line.