Den indonesiske gjennomstrømmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et overblikk over strømretning og -styrke i Den indonesiske gjennomstrømmen

Den indonesiske gjennomstrømmen er en havsstrøm som transporterer vann mellom Stillehavet og Indiahavet gjennom øyøne i Indonesia. I nord går strømmen gjennom Makassarsundet. De indonesiske randhavene fungerer som et basseng og strgmmen fortsetter sørover og går ut gjennom Lomboksundet, Ombaisundet og Timorhavet. Strømretning varierer gjennom året, men den totale årlige nettotransporten er hovedsakelig sørover fra Stillehavet og inn i Indiahavet.[1]

Så lenge man har måledata fra, var det bare i 1998 at man hadde nettotransport nordover, og dette var trulig en seneffekt av El Niño.

Strømmen transporterer relativt varmt og ferskt vann til Indiahavet, og blir ført videre mot Afrika av Sørekvatorialstrømmen. Utenfor Afrika går det inn i Agulhasstrømmen og inn i Atlanterhavet sør for Sør-Afrika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sprintall, J., S.E. Wijffels, R. Molcard, and I. Jaya, (6. april 2009). «Direct estimates of the Indonesian Throughflow entering the Indian Ocean: 2004-2006» (PDF). Journal of Geophysical Research-Oceans, 114, 19. Besøkt 3. september 2018.