Ljubomyr Huzar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ljubomyr Huzar
Lubomyr Husar.jpg
Født 26. februar 1933
Lviv
Utdannet ved Fordham University, Catholic University of America
Nasjonalitet USA, Polen
Religion Den romersk-katolske kirke

Coat of arms of Lubomyr Husar.svg

Ljubomyr Huzar M.S.U. (ukrainsk Любомир Гузар, født 26. februar 1933 i Lviv) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og emeritert storerkebiskop av Den ukrainske gresk-katolske kirke.

Da han ble født, het fødebyen Lwów og lå i Polen. På grunn av den sovjetiske okkupasjonen under annen verdenskrig og forfølgelsene av den ukrainsk-katolske kirken måtte han sammen med sine foreldre flykte fra landet til Østerrike i 1944 og videre til USA i 1949. Da Polen etter krigen ble «flyttet vestover», havnet Lviv i Ukraina. Han studerte filosofi ved det ukrainske seminaret St. Basil's College i Stamford, Connecticut til 1954, deretter studerte han teologi ved Catholic University of America i Washington D.C. Han ble amerikansk statsborger. Husar ble presteviet i 1958 i eparkiet Stamford i USA.

Etter prestevielsen fortsatte han studiene, men virket samtidig som sjelesørger i USA. I 1973 gikk han i klosteret «Studion» (eller St. Theodor) i Grottaferrata like utenfor Roma hos studittene (Monachi e Regula Studitarum [Monaca Studiti Ucraini] – MSU), en av de tre tradisjonelle bysantinske munkeordenene ved siden av basilianerne og redemptoristene av bysantinsk ritus. Han ble valgt til superior i klosteret i 1974.

I april 1977 ble han bispeviet av den daværende ukrainsk-katolske storerkebiskop av Lviv, den legendariske Josyp Slipyj. Ordinasjonen fant sted i Castelgandolfo ved Roma, uten pavelig godkjennelse, med den intensjon at han skulle bli Slipyjs koadjutor, men det var det den senere kardinal Myroslav Ivan Ljubatsjivskyj som ble (1980). I 1978 utnevnte kardinal Slipyj Huzar til arkimandritt for studittene i Europa og Amerika. I 1985 utnevnte storerkeepark Lubachivsky av Lviv, som hadde etterfulgt Slipyj ved hans død i 1984 og da fremdeles residerte i eksil i Roma, ham til sin generalvikar. Han vendte tilbake til Ukraina i 1994 og organiserte samme år et nytt studittkloster i eparkiet Ternopil i Ukraina. Han ble valgt av den ukrainske bispesynoden til eksark av Kiev-Vysjhorod i 1995.

Pave Johannes Paul II utnevnte ham den 22. februar 1996 til hjelpebiskop i Lviv. Den 25. januar 2001 fulgte hans valg til storerkebiskop av Lviv. Allerede den påfølgende dag kunngjorde paven hans kardinalsutnevnelse.

Huzar flyttet i 2004 storekebispesetet fra Lviv til Kiev og tok tittelen storerkebiskopen av Kiev-Halytsj. Samtidig ble han metropolitt og erkeepark av Kiev. Den 10. februar 2011 la han aldersbetinget ned storerkebispetittelen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Myroslav Ivan Ljubatsjivskyj 
Storerkebiskop av Lviv
Etterfølger:
 Ihor Vozniak 
Forgjenger:
 — 
Storerkebiskop av Kiev-Halytsj
Etterfølger:
 Svjatoslav Sjevtsjuk 
Forgjenger:
 Vassylyj Medvit 
Erkeepark av Kiev
Etterfølger:
 Svjatoslav Sjevtsjuk