Ljubomyr Huzar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ljubomyr Huzar
Født26. feb. 1933[1][2]Rediger på Wikidata
Lviv[3]
Død31. mai 2017[4]Rediger på Wikidata (84 år)
Knjazjytsji
Kyiv[5]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1958–), katolsk prest, teolog, universitetslærer, munk, katolsk biskop (1977–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedFordham University
Catholic University of America
Pontificia università urbaniana
NasjonalitetAndre polske republikk
USA
Ukraina
Utmerkelser3. klasse av Ukrainas fortjenstorden
5. klasse av Jaroslav den vises orden
4. klasse av Jaroslav den vises orden
3. klasse av Jaroslav den vises orden
Våpenskjold
Ljubomyr Huzars våpenskjold

Ljubomyr Huzar (ukrainsk Любомир Гузар, født 26. februar 1933 i Lviv, død 31. mai 2017 i Kniazhychi) var studittmunk (M.S.U.), en av Den katolske kirkes kardinaler og storerkebiskop av Den ukrainske gresk-katolske kirke.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Da han ble født, het fødebyen Lwów og lå i Polen. På grunn av den sovjetiske okkupasjonen under annen verdenskrig og forfølgelsene av den ukrainsk-katolske kirken måtte han sammen med sine foreldre flykte fra landet til Østerrike i 1944 og videre til USA i 1949. Da Polen etter krigen ble «flyttet vestover», havnet Lviv i Ukraina.

Han studerte filosofi ved det ukrainske seminaret St. Basil's College i Stamford i Connecticut til 1954, deretter studerte han teologi ved Catholic University of America i Washington D.C. Han ble amerikansk statsborger.

Prest[rediger | rediger kilde]

Husar ble presteviet i 1958 i eparkiet Stamford i USA. Etter prestevielsen fortsatte han studiene, men virket samtidig som sjelesørger i USA. I 1973 gikk han i klosteret «Studion» (eller St. Theodor) i Grottaferrata like utenfor Roma hos studittene (Monachi e Regula Studitarum [Monaca Studiti Ucraini] – MSU), en av de tre tradisjonelle bysantinske munkeordenene ved siden av basilianerne og redemptoristene av bysantinsk ritus. Han ble valgt til superior i klosteret i 1974.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I april 1977 ble han bispeviet av den daværende ukrainsk-katolske storerkebiskop av Lviv, den legendariske Josyp Slipyj. Ordinasjonen fant sted i Castelgandolfo ved Roma, uten pavelig godkjennelse, med den intensjon at han skulle bli Slipyjs koadjutor, men det var det den senere kardinal Myroslav Ivan Ljubatsjivskyj som ble (1980).

I 1978 utnevnte kardinal Slipyj Huzar til arkimandritt for studittene i Europa og Amerika. I 1985 utnevnte storerkeepark Lubachivsky av Lviv, som hadde etterfulgt Slipyj ved hans død i 1984 og da fremdeles residerte i eksil i Roma, ham til sin generalvikar. Han vendte tilbake til Ukraina i 1994 og organiserte samme år et nytt studittkloster i eparkiet Ternopil i Ukraina. Han ble valgt av den ukrainske bispesynoden til eksark av Kiev-Vysjhorod i 1995.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham den 22. februar 1996 til hjelpebiskop i Lviv. Den 25. januar 2001 fulgte hans valg til storerkebiskop av Lviv. Allerede den påfølgende dag kunngjorde paven hans kardinalsutnevnelse.

Kardinal Huzar deltok fra 2003 i en gruppe likesinnede prelater som møttes årlig i januar fra 1995 til 2006 i Sankt Gallen i Sveits for å diskutere reformer med hensyn til utnevnelsen av biskoper, kollegialitet, bispekonferansene, pavens primat, og seksualmoral; de var ikke enige i alt og ethvert men de delte den oppfatning at kardinal Joseph Ratzinger ikke var den slags kandidat de håpet å se valgt ved det neste pavevalget.[6][7]

Huzar flyttet i 2004 storekebispesetet fra Lviv til Kiev og tok tittelen storerkebiskopen av Kiev-Halytsj. Samtidig ble han metropolitt og erkeepark av Kiev. Den 10. februar 2011 la han aldersbetinget ned storerkebispetittelen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Lubomyr Husar, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id husar-lubomyr, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Den, day.kyiv.ua, besøkt 31. mai 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator js2017955739, besøkt 29. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Pentin, Edward (24. september 2015). «Cardinal Danneels Admits to Being Part of 'Mafia' Club Opposed to Benedict XVI». National Catholic Register. 
  7. ^ Pentin, Edward (26. september 2015). «Cardinal Danneels' Biographers Retract Comments on St. Gallen Group». National Catholic Register. 
  8. ^ www.catholic-hierarchy.org bhusar.html, lest 17. november 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Myroslav Ivan Ljubatsjivskyj 
Storerkebiskop av Lviv
Etterfølger:
 Ihor Vozniak 
Forgjenger:
 — 
Storerkebiskop av Kiev-Halytsj
Etterfølger:
 Svjatoslav Sjevtsjuk 
Forgjenger:
 Vassylyj Medvit 
Erkeepark av Kiev
Etterfølger:
 Svjatoslav Sjevtsjuk