Kiev ukrainsk-katolske erkeeparki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kiev ukrainsk-katolske erkeeparki
Київська архиєпархія (ukrainsk)
Archidioecesis Kioviensis (latin)
Kirkeukrainsk-katolsk
Land:Ukraina Ukraina
KirkeprovinsKiev
Suffragan-
bispedømmer
:
ingen
Patriark:Ljubomyr Huzar
BispeseteKiev
Sogn48
Opprettet1596/1995
Offisielt nettsted
Statistikk

Kiev erkeeparki er det viktigste ukrainsk-katolske erkeeparkiet. I dag innehas erkeeparktittelen av Kiev av storerkebiskopen av Kiev-Halytsj, som er overhodet for den ukrainsk-katolske kirke.

Også da Kiev erkeeparki ble grunnlagt i 1596, var dens erkeepark den ukrainsk-katolske kirkens overhode, og metropolitt over de andre ukrainsk-katolske eparkene. Erkeeparkiet gikk imidlertid under rundt 1667, da Kiev falt til Tsar-Russland. Metropolitt av Kiev ble deretter videreført som en ren ærestittel for kirkens overhode, som ble valgt blant eparkene. Fra 1808 til 2004 var det derimot Lviv eparki som, etter å ha blitt opphøyet til erkeeparki, ble metropolitanbispedømme for de ukrainsk-katolske eparkiene.

Gjenopprettelsen av Kiev som kirkelig jurisdiksjon skjedde først i 1995, men foreløpig som eksarkat Kiev-Vysjhorod, dvs. som et område som var direkte underlagt storerkebiskopen av Lviv. Med overføringen av storerkebispetittelen fra Lviv til Kiev i 2004 ble eksarkatet gjenopphøyet til erkeeparki.

Erkeeparkiet omfatter i dag om lag 240 000 ukrainsk-katolikker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]