Liten ramsløkflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Liten ramsløkflue
Liten ramsløkflue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cheilosia fasciata
Schiner & Egger, 1853
Norsk(e) navn: liten ramsløkflue
Hører til: Cheilosia,
Muscomorpha,
fluer
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: ramsløk
Utbredelse: Europa

Liten ramsløkflue (Cheilosia fasciata) er en art i gruppen blomsterfluer (Syrphidae). Det er en flue som er knyttet til ramsløk. Arten er sterkt truet. I Norge finnes den bare i noen begrensede områder på vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-10 mm), slank, svart blomsterflue. Fasettøynene er tett kledt med mørke hår. Antennene er små og helmørke. Ansiktet er dekket med lys bestøving på sidene, i midten med en liten men markert midtknøl. Ansiktet er noe forlenget nedover under fasettøynene. Kroppen er matt svart med ganske lange men ikke spesielt tette, mørke hår. Bakkroppsleddene har litt utydelige, sølvaktige sideflekker av bestøving. Beina er helmørke, vingene litt grålig røykfargede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene minerer i bladene på ramsløk, og kan slik lett skilles fra larvene til stor ramsløkflue (Portevinia maculata), som lever nede i løkene. De voksne fluene flyr når ramsløken blomstrer i april-mai. Den overvintrer som puppe nede i bakken.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en flekkvis utbredelse i Europa, mot sør og øst til Bulgaria. I Norge er den bare kjent fra noen lokaliteter ved Bergen, samt nordover vestlandet, til Nordmøre i Møre og Romsdal.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Øivind Gammelmo, Morten Falck, Lita Greve, Terje Jonassen, Tore R. Nielsen, John Skartveit, Geir Søli og Bjørn Økland. 2010. Tovinger, Diptera. Norsk rødliste for arter 2010.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]