Liste over stortingsrepresentanter for Flekkefjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flekkefjord var en valgkrets ved stortingsvalgene 1844 - 1921.

Valgordningen[rediger | rediger kilde]

Fra Riksforsamlingen og det første Stortinget i 1814 utgjorde kjøpsteder egne valgkretser, til forskjell fra amtenes landvalgkretser, ved stortingsvalg. Flekkefjord fikk kjøpstadsrettigheter i 1842 og ble en egen kjøpstadskrets fra stortingsvalget 1844.

Listen dekker alle som representerte kjøpstaden FlekkefjordStortinget fra 1845 til 1921. Listen omfatter alle faste representanter og alle som møtte fast som vara for regjeringsmedlemmer eller avdøde representanter.

1845–1883[rediger | rediger kilde]

Navn Stilling Periode Merknader
Garmann, Gerhard HeibergGerhard Heiberg Garmann Sorenskriver 1845–1847
Børresen, Nils EliasNils Elias Børresen Kjøpmann 1848–1863
Kraft, Johan AndreasJohan Andreas Kraft Lege 1863–1864 Suppleant for Børresen
Maartmann, Knut Geelmuyden FleischerKnut Geelmuyden Fleischer Maartmann Agent 1865–1870
Didrichsen, EliasElias Didrichsen Førstelærer 1871–1876, 1880–1882
Olsen, ThorvaldThorvald Olsen Sorenskriver og byfoged 1877–1879

1883–1921[rediger | rediger kilde]

Navn Stilling Parti Periode Merknader
Didrichsen, EliasElias Didrichsen Handelsborger Venstre 1883–1885, Høyre 1886–1888 1883–1888
Eyde, NilsNils Eyde Losoldermann Høyre 1888–1891 Suppleant for Didrichsen 1888
Stang, JacobJacob Stang Amtmann Høyre 1892–1894
Hansen-Sunde, SivertSivert Hansen-Sunde Kjøpmann Uavhengig 1895–1897
Jacobsen, Hans SyvertHans Syvert Jacobsen Kjøpmann Venstre 1898–1900
Hanssen, Cornelius BernhardCornelius Bernhard Hanssen Direktør og skipsreder Venstre 1901–1908. Frisinnede Venstre 1910–1921. 1901–1915, 1919–1921
Sannerud, Bernhars SeverinBernhars Severin Sannerud Overlærer Venstre 1916–1918

Valgresultater[rediger | rediger kilde]

Valgene før 1906 foregikk i to omganger. Først valgte et valgting et gitt antall valgmenn. Det påfølgende valgmannstinget valgte stortingsrepresentant og og vara. Siden 1906 har det vært direkte valg til Stortinget, de første fem gangene i enkeltmannskretser.

Valgår Venstre Frisinnede Venstre og Høyre Socialistene Avholdspartiet
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[1] 240 94,1%
1909[2] 133 25,0% 326 61,2% 72 13,5%
1912[3] 231 39,4% 338 57,6% 18 3,1%
1915[4] 258 38,7% 470 58,7% 247 37,0% 285 35,6% 57 8,5% 46 5,7% 105 15,7%
1918[5] 240 30,8% 414 53,1% 123 15,8%


Referanser[rediger | rediger kilde]