Liste over oljeselskaper i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lisenshavere på norsk sokkel[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over oljeselskaper som har lisensandeler på norsk sokkel ifølge Oljedirektoratets faktasider.[1] Årstallet indikerer det året da selskapet fikk sin første eierandel.

Selskap Hovedkontor Fra Kommentar
Aker BP Norge Oslo, Norge 2016 Ble til gjennom en fusjon av BP Norge og Det norske oljeselskap. Kjøpte Hess Norge i 2017 og Lundin Energys norske virksomhet i 2021[2]
CapeOmega Norge Bergen, Norge 2015 Kjøpte i 2015 Norecos andeler i Oselvarfeltet. Grunnlagt og eid av HitecVision men solgt til investeringsselskapet Partners Group i 2019
Chrysaor Storbritannia London, Storbritannia 2018 Kjøpte andel i Grevling-utbyggingen fra OKEA
Concedo Norge Asker, Norge 2007
ConocoPhillips USA Houston, Texas, USA 1965 Conoco og Phillips ble slått sammen i 2002. Phillips fikk sin første lisens i 1965, Conoco i 1971
DNO Norge Oslo, Norge 2017 DNO kjøpte i 2017 Origo Exploration. Overtok Faroe Petroleum i 2019
Equinor Norge Stavanger, Norge 1973 Tidligere navn: Statoil, Den norske stats oljeselskap og StatoilHydro. Norsk Hydros petroleumsvirksomhet ble slått sammen med Statoil i 2007
INPEX Japan Tokyo, Japan 2014 INPEX fikk sin første lisens i 2017. Overtok i 2022 Idemitsus norske virksomhet, som hadde vært på sokkelen siden 1988. Operer i Norge gjennom datterselskapet INPEX Idemitsu Norge[3]
Kuwait Petroleum Corporation Kuwait Kuwait by, Kuwait 2013 Norske AEDC var fram til 2013 eid av det japanske selskapet AOC Holdings inntil det ble kjøpt av Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (KUPFEC), et datterselskap av Kuwait Petroleum Corporation. Norske AEDC byttet i 2013 navn til Kufpech Norway AS
Lime Petroleum Monaco Monaco 2013 Eies av det Monaco-baserte teknologiselskapet Rex Oil & Gas
Longboat Energy Storbritannia London, Storbritannia 2021
Lotos Polen Gdańsk, Polen 2008
M Vest Norge Bergen, Norge 2016 Kjøpte i 2016 Atlantic Petroleums portefølje i Norge, som igjen var basert på et kjøp av Bergensbaserte Emergy Exploration i 2012
Mime Petroleum Norge Bærum, Norge 2019 Basert på ansatte fra tidligere Dea. Kjøpte i 2019 feltandeler i Balder og Ringhorne fra Vår Energi
MOL Ungarn Budapest, Ungarn 2015 Kom inn på norsk sokkel i 2015 gjennom kjøpet av Ithaca Energy. Ithacas norske datterselskap var på sin side basert på Valiant Petroleum som i sin tur hadde tatt over Sagex i 2011
Neptune Oil & Gas Storbritannia London, Storbritannia 2017 Kjøpte Engie E&P i 2017, VNG i 2018. Kjøpte i 2019 Edisons norske virksomhet, men kjøpe ble aldri gjennomført
OKEA Norge Trondheim, Norge 2016 Kjøpte i 2016 Repsols andel i Ymefeltet og i 2018 Shells andeler i oljefeltene Gjøa og Draugen
OMV Østerrike Wien, Østerrike 1977
ONE-Dyas Nederland Amsterdam, Nederland 2018
Pandion Energy Norge Oslo, Norge 2017 Basert på ledergruppen til tidligere Tullow Oil i Norge som la ned virksomheten i 2016
Petoro Norge Stavanger, Norge 2001 Statlig oljeselskap etablert for å forvalte statens direkte økonomiske engasjement (SDØE)
Petrolia Norge Oslo, Norge 2011 Oppstrømsaktivitetene er lagt til datterselskapet Petrolia Norway AS
PGNiG Polen Warszawa, Polen 2007 Overtok i 2021 Ineos' norske virksomhet. Ineos kjøpte i 2017 danske DONG Energy. DONG Energy var i sin tur basert på Pelican som DONG overtok i 2001 samt det Tromsø-baserte oljeselskapet Front Exploration som ble overtatt i 2012
Repsol Spania Madrid, Spania 2009 Kjøpte i 2014 Talisman Energy, som igjen var basert på Paladin Resources
Shell Nederland Haag, Nederland 1965 Kalles også Royal Dutch Shell. Overtok i 2002 Enterprise Oil og i 2015 BG
Source Energy Norge Oslo, Norge 2019
Sval Energi Norge Stavanger, Norge 2019 Het fram til 2020 Solveig Gas. Eid av HitecVision, et tidligere infrastrukturselskap, som i 2019 overtok Capricorn Norge (tidligere Agora Oil & Gas). I 2020 overtok Sval Energi Edisons norske virksomhet, i 2021 den norske virksomheten til Spirit Energy[4] (et selskap med røtter i selskaper som Bayerngas Norge, Centrica, PA Resource og Genesis Petroleum), og i 2022 den norske virksomheten til Suncor Energy (tidligere Petro-Canada)
Total Frankrike Paris, Frankrike 1965 Andre navn: Total Fina etter overtagelsen av Fina i 1999 og TotalFinaElf etter overtagelsen av Elf i 2000. Het Total fra 2003. Total fikk sin første lisens i 1965, og det samme gjorde Fina. Elf fikk sin første lisens i 1967. Overtok i 2017 Maersks E&P-virksomhet
Vår Energi Norge Stavanger, Norge 2018 Vår Energi eies 69,6% av ENI og 30,4% av HitecVision. ENIs forløper, Agip, kom inn på norsk sokkel i 1965. Agip overtok i 2001 Lasmos norske datterselskap og i 2002 Fortums eierandeler på norsk sokkel. Etter fusjonen med Hitec-eide Point Resources i 2018 ble navnet endret til Vår Energi. Point Resources var igjen basert på ExxonMobils opererte portefølje i Norge og Hitec-selskapene Pure E&P, Spike Exploration og Core Energy. I 2019 overtok Vår Energi ExxonMobils gjenværende portefølje på norsk sokkel
Wellesley Petroleum Norge Stavanger, Norge 2016
Wintershall Dea Tyskland Kassel, Tyskland 2019 Resultatet av en fusjon mellom BASFs E&P-aktiviteter (Wintershall) og LetterOne-eide Dea. Wintershall overtok i 2008 Revus. LetterOne-eide Dea var et resultat av kjøet av RWEs E&P-aktiviteter (2014) (tidligere Deminex) og E.ONs E&P-virksomhet (2015)

Selskaper uten lisensandeler[rediger | rediger kilde]

Omfatter selskaper som har kjøpt lisensandeler på norsk sokkel, men som ennå ikke har fått prekvalifisering av norske myndigheter, selskaper som har fått prekvalifisering, men som ennå ikke har fått lisensandeler og selskaper som har søkt eller er i ferd med å søke om prekvalifisering på norsk sokkel.

Selskap Hovedkontor Prekvalifisert Kommentar
Antares Norge Norge Bærum, Norge -
Eniflux Norge Randaberg, Norge -
JAPEX Japan Tokyo, Japan -
NCS E&P Norge Bærum, Norge -

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Selskaper på norsk kontinentalsokkel Arkivert 18. oktober 2016 hos Wayback Machine. Oljedirektoratet
  2. ^ «Lager gigant på sokkelen: Aker BP og Lundin Energy slår seg sammen». finansavisen.no. 21. desember 2021. Besøkt 6. august 2022. 
  3. ^ «About us - history» (engelsk). inpex-idemitsu.no. Besøkt 6. august 2022. 
  4. ^ Andersen, Ina (8. desember 2021). «Spirit Energy selger seg ut av norsk sokkel». tu.no. Besøkt 6. august 2022.