Hopp til innhold

Sokkeldirektoratet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Oljedirektoratet»)
Sokkeldirektoratet
Sodir
Offisielt navnOljedirektoratet, Sokkeldirektoratet, Sokkeldirektoratet, Oljedirektoratet, Norwegian Offshore Directorate, Norwegian Petroleum Directorate
TypeNorsk direktorat[1]
VirkeområdeNorge
Etablert1972
Org.nummer870917732
HovedkontorStavanger
UnderlagtEnergidepartementet
FokusOljevirksomhet
Ansatte 210
Nettstedwww.npd.no (–2023)
www.sodir.no

Sokkeldirektoratet (tidligere Oljedirektoratet) ble opprettet i 1972 og er et statlig fagdirektorat og forvaltningsorgan underlagt Energidepartementet. Det har i underkant av 200 medarbeidere.

Sokkeldirektoratet er myndighetenes redskap for å regulere petroleumsvirksomheten i landet slik at ressursene forvaltes best mulig med minimale miljømessige konsekvenser.

Sokkeldirektoratet og Energidepartementet fastsetter de rammevilkår, og regulerer utbredelsen av virksomheten i samsvar med stortingsvedtak og lovverk. Et viktig redskap er forvaltning av data- og informasjon om ressurser, aktivitet og avtaleverk.

OD ble opprettet samtidig med Statoil (nå Equinor). Fredrik Hagemann var direktør fra oppstarten fram til 1997. Direktoratet hadde tidligere en kombinert rolle som tilrettelegger for ressursforvaltningen og kontrollør i forbindelse med arbeidsmiljø og sikkerhet (HMS) på norsk kontinentalsokkel. Fra 2004 ble arbeidsmiljø og sikkerhets-funksjonene skilt ut og det nye Petroleumstilsynet (Havindustritilsynet siden 1. januar 2024) opprettet. Gunnar Berge satt i stillingen som oljedirektør fra 1997 til 2007.

Bente Nyland ble konstituert som oljedirektør fra 26. juni 2007 og utnevnt for en åremålsperiode på 6 år i statsråd 21. desember 2007. Ingrid Sølvberg var direktør fra 2019. Torgeir Stordal er direktør fra 2023.

Navnebytte[rediger | rediger kilde]

1. januar 2024 endret Oljedirektoratet navn til Sokkeldirektoratet. Navneskiftet gjenspeiler at direktoratet har fått flere oppgaver de siste årene knyttet til CO2-lagring, havvind og havbunnsmineraler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]