Liste over kriger Syria har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Denne listen er laget for å vise hvilke kriger Syria har vært delaktig i.

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Den fransk-syriske krig
(1919–1921)
Flag of Kingdom of Syria (1920-03-08 to 1920-07-24).svg Syria Frankrike Frankrike Tap
  • Frankrike etablerte Syriamandatet.
Det store syriske opprøret
(1925–1927)
Flag of Kingdom of Syria (1920-03-08 to 1920-07-24).svg Syria Frankrike Frankrike Tap
  • Opprøret ble slått ned.
Den første arabisk-israelske krig
(1948–1949)
Egypt Egypt
Flag of Iraq (1921–1959).svg Irak
Jordan Transjordan
Syria Syria
Palestina Irregulære
Libanon Libanon
Israel Israel Tap
  • Den arabiske invasjonen av Israel ble slått tilbake.
  • Israelsk territorium ble utvidet.
Den første kurdisk-irakiske krig
(1963–1970)
Irak Irak
Syria Syria
Former Flag of KDP.png KDP Ingen vinner
  • Kortvarig fredsplan, etterfulgt av ny irakisk offensiv.
Seksdagerskrigen
(1967)
Egypt Egypt
Syria Syria
Jordan Jordan
Irak Irak
Israel Israel Tap
Sorte september i Jordan
(1970)
Palestina PLO
Syria Syria
Jordan Jordan Tap
  • PLO retirerte fra Jordan til Libanon.
Jom kippur-krigen
(1973)
Egypt Egypt
Syria Syria
Irak Irak
Israel Israel Tap
  • Den arabiske invasjonen av Israel ble slått tilbake.
Det islamske opprøret i Syria
(1976–1982)
Syria Syria Syria MB Seier
  • Opprøret ble slått ned.
Borgerkrigen i Libanon – fase 1
(1975–1977)
Syria Syria
Libanon LF
Palestina PLO
Libanon LNM
Seier
  • ADF-styrken ble utplassert.
Hundredagerskrigen
(1978)
Syria Syria
Flag of the Arab League.svg ADF
Libanon LF Tap
  • ADF-styrken trakk seg fra Libanon.
Israels første Libanon-krig
(1982)
Palestina PLO
Syria Syria
Libanon LNM
Israel Israel
Libanon LF
SLA
Tap
  • PLO trakk seg ut av Libanon.
  • Separat våpenhvile mellom Israel og Syria.
Krigen om leirene
(1985–1988)
Syria Syria
Libanon Libanon
Amalbevegelsens flagg Amal
Palestina PLO
Hizbollah
Flag of Mourabitoun.gif Al-Mourabitoun
Seier
  • Syrisk okkupasjon av mesteparten av Libanon, Al-Mourabitoun ble oppløst.
Aouns frigjøringskrig
(1989–1990)
Syria Syria Libanon LF Seier
  • LF-styrken ble nedkjempet.
Gulfkrigen
(1990–1991)
Kuwait Kuwait
USA USA
Flag of the Arab League.svg Den arabiske liga

Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Canada Canada
Argentina Argentina
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bangladesh m.fl

Irak Irak
Seier
  • Kuwait ble frigjort fra Irak.
  • Irak mistet sin status som regionalmakt.
  • Landet ble utsatt for omfattende sanksjoner.
  • Omfattende irakiske militæraksjoner mot befolkningen i Sør- og Nord-Irak. USA innførte derfor en sikkerhetssone i disse områdene.
Borgerkrigen i Syria
(2011–)
Syria Assad-regimet
Iran Iran
Syria FSA
Syria SNC
Pågår
  • Pågående opprør mot Assad-regimet.