Liste over kriger Irak har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne listen er laget for å vise hvilke kriger Irak har vært delaktig i.

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Den anglo-irakiske krig
(1941)
Flag of Iraq (1921–1959).svg Irak
War Ensign of Germany 1938-1945.svg Tyskland
Italia Italia
Storbritannia Storbritannia
Australia Australia
New Zealand New Zealand
Tap
  • Britisk okkupasjon av Irak.
Den arabisk-israelske krig 1948
(1948–1949)
Egypt Egypt
Flag of Iraq (1921–1959).svg Irak
Jordan Transjordan
Syria Syria
Palestina Irregulære
Libanon Libanon
Israel Israel Tap
  • Opprettelse av staten Israel.
  • Utvidelse av israelsk territorium.
Den første kurdisk-irakiske krig
(1961–1970)
Irak Irak
Syria Syria
Former Flag of KDP.png KDP Ingen vinner
  • Kortvarig fredsplan, etterfulgt av ny irakisk offensiv.
Seksdagerskrigen
(1967)
Egypt Egypt
Syria Syria
Jordan Jordan
Irak Irak
Israel Israel Tap
Jom kippur-krigen
(1973)
Egypt Egypt
Syria Syria
Irak Irak
Israel Israel Tap
Den andre kurdisk-irakiske krig
(1974–1975)
Irak Irak Former Flag of KDP.png KDP Seier
  • Opprøret ble slått ned.
Iran-Irak-krigen
(1980–1988)
Irak Irak
Ir mohajedin.gif MEK
Iran Iran
Flag of PUK.png KPU
Former Flag of KDP.png KDP
Ingen vinner
  • Militær stillstand; Khuzestan forble iransk, men Irans påfølgende invasjon av Irak mislyktes.
Gulfkrigen
(1990–1991)
Irak Irak Kuwait Kuwait
USA USA
Flag of the Arab League.svg Den arabiske liga

Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Italia Italia
Canada Canada
Argentina Argentina
Australia Australia
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bangladesh

Tap
  • Kuwait ble frigjort fra Irak.
  • Irak mistet sin status som regionalmakt.
  • Landet ble utsatt for omfattende sanksjoner.
  • Omfattende irakiske militæraksjoner mot befolkningen i Sør- og Nord-Irak. USA innførte derfor en sikkerhetssone i disse områdene.
Krigen i Irak
(2003–2011)
Irak Saddam-regimet
Ba'ath-partiets flagg Baath-partiet
ShababFlag.svg Iraq al-Islamiyyah
Al Qaidas flagg al-Qaeda
Jihad Mahdi-hæren
Shiism arabic blue.PNG Shia-opprørere
Jihad Ansar al-Sunnah
USA USA
Storbritannia Storbritannia
Irak Det nye Irak
Kurdistan Peshmerga
Flag of Assyria.svg Assyria
MultinationalForce-IraqDUI.svg Koalisjonen
Regimeskifte
  • Saddam Hussein styrtet
  • Koalisjonsstyrkenes okkupasjon av Irak
  • Demokratiske valg avholdt, ny regjering
  • Voldelig opprør som førte til en borgerkrigslignende situasjon. Roligere etter 2008.
  • Amerikansk tilbaketrekning fra Irak påbegynt i 2010, og fullført i 2011.
  • Pågående små-skala opprør